El preu de l’oli d’oliva verge extra continua pujant i acumula ja un increment interanual del 73%

Les pomes fuji, les maduixes i les peres conferencia s'han encarit entre un 23% i un 37% en els últims 12 mesos

101

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

L’oli d’oliva verge extra continua la seua escalada de preus en els supermercats i ja acumula un increment interanual del 72,8% (un 4% més que fa un mes). Este és una de les conclusions que s’extrau de l’estudi realitzat per FACUA-Consumidors en Acció en el qual analitza l’evolució dels preus en l’últim any en una sèrie de productes bàsics afectats per la rebaixa de l’IVA entre els quals es troben fruites, verdures, ous, llentilles, arròs i olis d’oliva i gira-sol.

L’oli d’oliva verge extra ha registrat un encariment mitjà del 72,8% entre febrer de 2023 i febrer de 2024. La pujada més elevada ha sigut la del litre de verge extra Carbonell en Eroski, ni més ni menys que un 171,4%. L’associació ha tingut en compte un total de 58 preus de diferents formats a la venda en huit grans cadenes de distribució del país: Mercadona, Carrefour, Eroski, Alcampo, Hipercor, Lidl, Aldi i Dia.

A més, l’oli d’oliva verge extra ha pujat un 4,3% en els punts de venda en l’últim mes. El producte que més s’ha encarit entre gener i febrer de 2024 ha sigut el verge extra Alcampo Gurmet Arbequina en format de 500 mil·lilitres, que ha passat de 6,24 a 9,94 euros (un 59,3% més car).

El quilo de pomes fuji ha registrat una pujada mitjana interanual del 37%. En el cas concret d’Hipercor, l’encariment d’esta fruita ha sigut del 50,8%. La safata de maduixes de 500 grams ha augmentat el seu preu en els supermercats un 27,5% en els últims 12 mesos. Este 27,5% de pujada acumulada s’ha suavitzat gràcies a la baixada de preu del 24% que han registrat de mitjana les maduixes en les primeres setmanes d’enguany.

El quilo de peres conferencia ha pujat un 23,6% entre febrer de 2023 i febrer de 2024. La major pujada s’ha donat en Alcampo, on ha passat d’1,89 euros a 2,39 euros en este període, un 43% més. Només en l’últim mes, l’encariment d’esta fruita ha sigut d’un 6,3%.

El quilo de pomes golden també costa en els supermercats un 19,1% més que fa un any. La major pujada s’ha registrat en Alcampo, on el quilo d’esta fruita costa un 53,1% més que al febrer de 2023. La safata de xampinyó laminat, per part seua, ha pujat de mitjana un 15,5% en un any malgrat que en l’últim mes ha registrat una baixada del 5,5%. En el cas de Alcampo, esta pujada ha sigut del 34,7% en els últims 12 mesos.

El quilo de llentilles pardina ha pujat de mitjana un 13,3%. La major pujada s’ha donat en el quilo de llentilla pardina marca L’Asturiana, que ha passat en Hipercor de 4,13 al febrer de 2023 a 5,29 euros al febrer de 2024 (un 28% més).

El quilo de cebes també ha augmentat el seu preu un 13,2% en els supermercats en este mateix període de temps. En Carrefour, l’encariment d’esta verdura ha sigut del 24,2%. Un 12,3% de pujada interanual ha registrat el quilo de carlotes (un 3,1% d’este acumulat ha sigut en l’últim mes). On més ha augmentat el preu del quilo de carlotes ha sigut en Dia, amb un increment del 25,3%.

Per part seua, l’encisam iceberg ha baixat un 3,2% en el primer mes de 2024, encara que des de febrer de l’any passat el seu preu en el supermercat ha crescut un 5,9%. En Alcampo, esta pujada aconseguix el 17,6%. En el cas de les creïlles, la malla de cinc quilos costa actualment de mitjana un 4,1% més que fa un any.

El quilo d’arròs redó ha registrat una pujada mitjana interanual del 2,5%. Esta xifra es dispara fins al 47,2% en el cas de l’arròs Brillant Sabroz en Dia. La dotzena d’ous M ho ha fet un 2,4% de mitjana, encara que esta pujada aconseguix el 28% en el cas concret d’Eroski. La safata de 500 grams de raïm blanc acumula un encariment de l’1,5% en l’últim any després d’haver baixat el seu preu un 3,7% el mes de gener passat.

L’oli de gira-sol, el producte que més ha baixat

Dels productes analitzats per FACUA, l’oli de gira-sol és el que més ha baixat de preu en l’últim any. En concret, ho ha fet de mitjana un 27,8%. La major baixada s’ha donat en el litre d’oli de gira-sol Ondosol en Alcampo, que ha passat de 3,14 euros al febrer de 2023 a 1,99 euros al febrer de 2024 (un 36,6% menys).

Les llimes, per part seua, acumulen una baixada del 11,3% en els últims 12 mesos mentres que la malla de taronges de 4 quilos costa actualment un 9,6% menys que al febrer de l’any passat. En el cas de les taronges, el 9% d’esta baixada acumulada s’ha registrat en l’últim mes.

Consum atén les denúncies de FACUA

FACUA ve denunciant les pujades des del setembre passat davant la Direcció General de Consum, que depén ara de la cartera del ministre Pablo Bustinduy. Ateses les denúncies de l’associació, el ministeri va anunciar el passat 21 de febrer que havia enviat un requeriment a les principals cadenes de supermercats i hipermercats per a sol·licitar-los que acrediten que les pujades que han aplicat des de gener de 2023 als preus de nombrosos aliments bàsics no han implicat augments en els seus marges de benefici, una pràctica prohibida en els productes afectats per la rebaixa de l’IVA.

Segons el reial decret llei pel qual està vigent esta rebaixa de l’IVA, cap dels productes analitzats podia pujar de preu llevat que s’hagueren produït increments en els costos.

Tant el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 com les autoritats de protecció al consumidor autonòmiques tenen competències sancionadores davant estes pràctiques. Li les atorga l’article 47 del reial decret legislatiu pel qual s’aprova el text refós de la llei general per a la defensa dels consumidors. En ell es definixen les “infraccions en matèria de defensa dels consumidors”. I en la lletra f del seu apartat 1 indica que ho són “l’incompliment de les normes reguladores de preus (…) o qualsevol altre tipus d’intervenció o actuació il·lícita que supose un increment dels preus o marges comercials”.

WhatsApp Portal de Xàtiva