El PP de Xàtiva exigeix dimissions per la pèrdua de la subvenció per a les colònies felines mentre l’Ajuntament defensa la seua gestió

131

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

La polèmica entorn de la gestió de les colònies felines a Xàtiva continua augmentant després que el Partit Popular denunciara la pèrdua d’una subvenció estatal de 48.591,18 euros destinada a la gestió d’aquestes colònies. L’Ajuntament ha sortit al pas de les acusacions, negant qualsevol irregularitat i explicant les circumstàncies que han portat a no rebre els fons. Mentrestant, l’associació CES Colònies Felines lamenta la situació i demana que la pèrdua d’aquestes ajudes no perjudique els recursos destinats als gats de carrer.

El Partit Popular denuncia engany i mala gestió

Segons el Partit Popular de Xàtiva, l’Ajuntament ha perdut una subvenció clau per a la gestió de les colònies felines a la ciutat, que havia estat anunciada pel mateix consistori com un assoliment per a millorar les condicions dels gats de carrer. El PP acusa l’equip de govern d’haver manipulat la informació presentada al Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, afirmant que van incloure de manera fraudulenta l’associació CES Colònies Felines en la sol·licitud de la subvenció.

El portaveu del Partit Popular, Marcos Sanchis, va ser contundent: “Han mentit al Ministeri en incloure l’Associació CES en el projecte, quan no existeix cap conveni amb ells des de 2020. Això és una prova clara de la falta d’ètica i de transparència d’aquest govern”.

Sanchis va criticar que, des de la ruptura del conveni amb CES, la gestió de les colònies felines ha estat un fracàs. La població de gats ha augmentat de manera alarmant, amb més de 4.000 gats de carrer repartits per tota la ciutat. “La ruptura del conveni amb CES va ser el primer pas cap al desastre que vivim hui en dia. La situació és insostenible, i l’Ajuntament no té ni un pla efectiu ni els recursos necessaris per a revertir aquesta problemàtica”, ha afegit el portaveu del PP.

El Partit Popular va continuar amb les seues crítiques a la gestió de l’Ajuntament, destacant la precarietat dels recursos actuals destinats al control de les colònies felines. Sanchis va denunciar que només hi ha un voluntari actiu, i que el refugi actual per als gats, que era un antic galliner, no compleix amb les condicions adequades ni té el reconeixement legal com a nucli zoològic. Aquesta situació ha propiciat l’aparició de malalties entre els gats, com la panleucopènia felina, una malaltia altament contagiosa i mortal per als cadells.

Ens enfrontem a una crisi sanitària greu que posa en perill tant els animals com la convivència a la ciutat”, ha advertit Sanchis. “Aquest govern és incapaç de gestionar ni tan sols les necessitats més bàsiques dels animals, i això està agreujant la crisi de les colònies felines”.

Crítiques a la falta de responsabilitat i exigència de dimissions

El PP no només critica la gestió de la subvenció, sinó que també exigeix dimissions immediates dels responsables de l’Ajuntament per la seua suposada manipulació d’informació. A més, el Partit Popular ha anunciat que presentarà una moció de reprovació en el pròxim ple municipal, el 7 de novembre, contra els membres de l’equip de govern implicats en aquest assumpte.

No podem permetre que un govern que enganya els seus ciutadans i les institucions continue sense assumir responsabilitats. La ciutadania de Xàtiva mereix una gestió transparent i eficient, que prioritze el benestar animal i la convivència a la ciutat”, va concloure Sanchis.

El PP també ha assenyalat que l’Ajuntament no disposa d’un protocol adequat per al control de les colònies felines, i denuncia la manca de serveis d’urgències veterinàries per atendre els casos més greus. A més, han criticat que l’Ajuntament ha descarregat tota la responsabilitat del control de les colònies felines en els pocs voluntaris disponibles, sense oferir-los suficients recursos o suport.

Sanchis va insistir en la necessitat de restablir el conveni amb l’associació CES i de crear un pla efectiu per al control de la població felina, amb mesures que asseguren el benestar animal i la salut pública. “Exigim que l’Ajuntament assumisca les seues responsabilitats i implemente mesures reals per controlar la situació, abans que empitjore encara més”, va concloure.

L’Ajuntament es defensa: «No hi ha hagut cap engany»

Davant aquestes acusacions, l’Ajuntament de Xàtiva ha sortit al pas negant rotundament qualsevol irregularitat en la sol·licitud de la subvenció. Han explicat que la subvenció formava part d’una convocatòria de concurrència competitiva, on es distribueixen els fons fins que s’esgoten. “Quan vam anunciar la subvenció, ja vam fer constar que era provisional”, han destacat.

L’Ajuntament va remarcar que només 55 municipis d’entre quasi 1.000 admesos han rebut fons d’aquesta convocatòria, i que altres ciutats, com Ontinyent, també s’han quedat fora malgrat estar en una situació similar. “Acusen també Ontinyent d’irregularitats? Clar que no, perquè saben que és fals”, han sentenciat.

A més, l’Ajuntament va subratllar que el treball per al control de les colònies felines a Xàtiva continua endavant, amb 43 voluntaris actius, més de 180 intervencions realitzades aquest any, i una inversió de 27.130 euros en serveis sanitaris per als gats. També va reiterar que és la Generalitat Valenciana, governada pel PP, qui ha de traure les ajudes a les entitats locals, tal com estableix la legislació vigent.

CES: “Els gats no poden quedar-se sense recursos”

Per la seua part, l’associació CES Colònies Felines de Xàtiva ha expressat que «la pèrdua d’una subvenció no és excusa per a no complir amb la Llei de Benestar Animal i qualsevol altra norma més beneficiosa per a les colònies. La llei s’ha de complir i els recursos s’han de destinar«.

Necessitat de més recursos per al compliment de la llei

Tot i que la pèrdua de la subvenció és un colp important a nivell local, l’Ajuntament haurà de destinar fons propis o esperar noves ajudes, com la esperada convocatòria autonòmica, per continuar amb les seues obligacions en matèria de benestar animal i control de la població felina.

WhatsApp Portal de Xàtiva