El PP de Xàtiva denuncia l’ús partidista dels canals d’informació públics per part de l’Ajuntament

64

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

05.12.2024, Xàtiva. El Partit Popular de Xàtiva ha expressat la seua preocupació per la reiterada utilització dels canals d’informació institucionals de l’Ajuntament per part del govern municipal format pel PSOE i Xàtiva Unida. Segons el PP, aquests canals s’han emprat per promoure agendes ideològiques i partidistes, vulnerant la neutralitat que hauria de caracteritzar les institucions públiques.

El PP ha destacat la promoció d’actes de la «Plataforma per la Llengua« a través del canal oficial de WhatsApp de l’Ajuntament com l’últim exemple d’aquesta pràctica. Aquesta organització, segons els populars, està vinculada a moviments pancatalanistes i ha rebut més de tres milions d’euros en subvencions públiques des de 2018, moltes d’elles de manera directa. A més, ha estat objecte de polèmica per accions com l’espionatge de l’ús lingüístic en escoles.

Però, la descripció del moviment com a «pancatalanista» es tracta d’una visió alterada i reduccionista. Tria Valencià, que treballa per la promoció del valencià com a eina de cohesió social, està formada en part per professionals amb una llarga trajectòria en l’àmbit de l’educació. Molts dels seus membres han dedicat dècades a fomentar l’ús de la llengua i a transmetre el seu valor cultural en escoles i altres espais de formació.

 

Tria Valencià es presenta com una iniciativa orientada a defensar la cultura i les arrels valencianes, promovent l’ús del valencià com a patrimoni compartit. Aquest moviment compta amb el suport de ciutadans i entitats que valoren la llengua com un element clau de la identitat valenciana, més enllà d’adscripcions polítiques.

El PP ha recordat que «aquesta no és la primera vegada que l’Ajuntament de Xàtiva es veu involucrat en casos d’ús inadequat dels seus recursos«. Durant les eleccions europees del maig de 2024, els perfils oficials del consistori van difondre missatges de suport a la mateixa organització des del Saló de Plens, fet que la Junta Electoral de Zona (JEZ) va declarar contrari al principi de neutralitat institucional.

El portaveu del PP de Xàtiva, Marcos Sanchis, ha criticat durament aquestes accions, afirmant: «És inadmissible que l’equip de govern de Roger Cerdà utilitze els canals institucionals municipals, que ens representen a tots, com si d’un quiosquet particular es tractara, promovent agendes ideològiques amb recursos públics«.

Sanchis també ha assenyalat que el departament de comunicació de l’Ajuntament està “sobredimensionat i polititzat”, amb tres persones assignades, incloent un adjunt a l’alcalde i dos periodistes vinculats a les formacions governants, PSOE i Xàtiva Unida.

El portaveu ha conclòs subratllant la gravetat de la situació: «No podem permetre que s’utilitzen els canals oficials amb descarats fins partidistes. És una falta de respecte cap als contribuents i una violació dels principis democràtics«.

Des del Partit Popular de Xàtiva, han afirmat que continuaran vigilants i actuaran amb fermesa per defensar la transparència, la neutralitat i el respecte a la pluralitat ideològica a la ciutat.

Xàtiva clama contra la llei de «llibertat educativa» i demana votar a favor del valencià a l’escola

—–

La descripció de la Plataforma per la Llengua com a «pancatalanista» es tracta d’una visió esbiaixada i reduccionista. La Plataforma, que treballa per la promoció del valencià com a eina de cohesió social, està formada en part per professionals amb una llarga trajectòria en l’àmbit de l’educació. Molts dels seus membres han dedicat dècades a fomentar l’ús de la llengua i a transmetre el seu valor cultural en escoles i altres espais de formació.

Tria Valencià, un moviment destacat dins de les activitats recents de la Plataforma, es presenta com una iniciativa orientada a defensar la cultura i les arrels valencianes, promovent l’ús del valencià com a patrimoni compartit. Aquest moviment compta amb el suport de ciutadans i entitats que valoren la llengua com un element clau de la identitat valenciana, més enllà d’adscripcions polítiques.

### Antecedents i reiteracions en la denúncia
El PP ha recuperat casos anteriors per reforçar la seua denúncia, com els fets ocorreguts durant les eleccions europees del maig de 2024, quan la Junta Electoral de Zona va dictaminar que l’Ajuntament de Xàtiva havia vulnerat la neutralitat institucional en promoure missatges de suport a la Plataforma per la Llengua des del Saló de Plens. Segons el PP, aquesta situació s’ha repetit ara amb la promoció de l’acte Tria Valencià mitjançant un canal oficial de comunicació municipal.

### Declaracions del portaveu del PP
Marcos Sanchis, portaveu del PP de Xàtiva, ha criticat el que considera un ús inadequat dels recursos públics per a finalitats partidistes. En les seues declaracions, Sanchis ha posat en dubte la independència del departament de comunicació de l’Ajuntament, al·legant que està polititzat i sobredimensionat.

No obstant això, des de sectors culturals i educatius es rebutja aquesta visió, assenyalant que iniciatives com Tria Valencià són un reflex del compromís per preservar i revitalitzar el valencià, una llengua que forma part del patrimoni cultural de tots els valencians. En aquest sentit, consideren que etiquetar aquestes activitats com a «pancatalanistes» desvirtua l’objectiu principal, que és promoure una identitat pròpia arrelada a la cultura i la llengua autòctones.

### Una qüestió de pluralitat i identitat
La polèmica posa de manifest el debat sobre l’ús de les llengües pròpies en la política i la societat valencianes. Si bé el PP insisteix en la necessitat de mantenir la neutralitat institucional en l’ús dels canals oficials, altres veus subratllen la importància de donar suport a iniciatives que defensen el valencià com a part essencial de la diversitat cultural i lingüística de la regió.

WhatsApp Portal de Xàtiva