El plenari municipal de Xàtiva ha aprovat aquest dijous amb els vots favorables del PSPV-PSOE i Xàtiva Unida, i l’abstenció del Partit Popular, l’adjudicació del contracte per als serveis de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans per a la pròxima dècada.
Aquest contracte, que suma més de 32 milions d’euros entre totes les anualitats, convertint-se en el més important pel que fa a la quantia econòmica, ha estat adjudicat a la proposta presentada per FCC, destacant per la qualitat tècnica i l’adaptació a les necessitats de la ciutat.
«Aquest és el contracte més important en quantia, volum i temps que ha tingut l’Ajuntament de Xàtiva, amb un procés totalment transparent, sense cap mena de dubte sobre la seua legalitat, no com passava antigament» ha destacat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha recordat que «aquest contracte és la conseqüència del Pla Local de Residus que es va aprovar per unanimitat per part de tots els grups polítics». Cerdà ha remarcat que «en els propers mesos ja es percebrà en la neteja urbana, que és un dels temes que més ens ha preocupat en els últims anys, i a més prestant un servei molt més ajustat a les necessitats mediambientals que té la ciutat».
La neteja viària del municipi comptarà amb una nova flota de vehicles (hi haurà fins a 16 vehicles elèctrics), modernitzant així el servei i augmentant l’eficiència. «Amb això aconseguirem majors resultats en quant a la neteja dels carrers de Xàtiva, afegint una de les zones que en el contracte anterior no es plantejava com són els parcs canins», ha explicat la regidora de Neteja Viària i Gestió de Residus Maria Beltrán, qui ha destacat que «el nou sistema de recollida de residus comportarà un canvi total dels contenidors de la ciutat per a totes les fraccions -orgànica, paper i cartró, envasos i resta-, que aniran instal·lats amb illes completes, la qual cosa suposarà una redistribució urbana dels emplaçaments dels contenidors». Amb el nou contracte s’implementarà a Xàtiva el cinquè contenidor, una necessitat esdevinguda de les noves directives i legislacions vigents, que obliguen a arreplegar l’orgànica de forma separada; i es clausuraran i eliminaran els contenidors soterrats, els quals han patit un deteriorament notable amb el pas del temps, degut a les inclemències meteorològiques i a l’obsolescència de la maquinària.
A més a més, el nou contracte de neteja també posarà èmfasi en el servei de recollida de restes de poda, especialment a la zona de Bixquert i Carraixet. S’instal·laran cinc punts d’apilament de gran volumetria per a les restes, facilitant a la ciutadania el dipòsit dels residus en lloc de llançar-los a zones o punts d’abocament incontrolat. El servei es reforçarà a l’inici i al final de l’estiu i en festes patronals, Nadal i Setmana Santa. «Per a aconseguir que el servei siga òptim, s’instal·larà senyalítica en punts clau, hi haurà patrulles d’informació i conscienciació, i es realitzarà una ruta veïnal amb el lliurament d’un imant explicatiu amb informació específica de la zona», ha indicat Beltrán.
Altre dels punts a tindre en compte en els propers anys serà la instal·lació de manera progressiva del servei de recollida porta a porta en algunes zones de la ciutat, diferenciat del servei ordinari amb un acompanyament al ciutadà; i també la realització al llarg de tot el contracte d’un programa d’educació ambiental per informar i facilitar la separació de residus i per resoldre qualsevol dubte que puga sorgir entre els veïns i veïnes. «Això ens permetrà dur a terme campanyes en les quals s’atendran totes les necessitats per a millorar la gestió dels residus i per apel·lar a la corresponsabilitat ciutadana per a una prevenció en la recollida selectiva de qualitat, un canvi en el comportament de la ciutadania, la integració d’estratègies d’economia circular i la involucració comunitària. Així aconseguirem entre totes i tots una Xàtiva sostenible», ha puntualitzat Maria Beltrán.
El regidor de Xàtiva Unida Alfred Boluda ha declarat que «l’actual era un contracte insuficient en tots els sentits. Un contracte-producte dels anys del populisme. Ara aprovem altre que no sols millorarà el servei sinó que reduirà l’impacte ambiental». Boluda ha afegit que «se suma a la neteja el mobiliari urbà, s’incorpora maquinària més moderna aconseguint una major eficiència i té en compte alguna de les característiques de la ciutat com ara el calendari festiu, cultural, esportiu o comercial».
Per la seua part, el portaveu del Partit Popular Marcos Sanchis ha defès l’abstenció del seu grup argumentant que «aquest contracte ha estat caducat quasi dos anys, pel que es canvien les coses tard i mal».