El plenari municipal de Xàtiva ha aprovat inicialment aquest dissabte el Pla local de Gestió de Residus Urbans de Xàtiva, convertint-se així en la primera localitat de més de 20.000 habitants en donar llum verda a aquest projecte que busca complir els objectius del nou Pla Integral de Residus (PIR) de la Comunitat Valenciana.
L’aprovació per part de tots els grups polítics municipals en la comissió de Foment celebrada fa uns dies feia presagiar la unanimitat en l’acceptació de la proposta, però finalment aquesta ha eixit avant amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Partit Popular i Ciutadans, i el vot en contra de Xàtiva Unida.
«Aquest Pla és una eina molt més important del que sembla, perquè des de l’aprovació del nou PIR, els objectius de disminució de residus són exigents i necessiten nous mètodes com els que se presenten amb aquest nou Pla Local, que canviarà la realitat de la recollida al nostre municipi amb un model mixte», ha defensat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, al temps que ha posat en valor convertir-se en el primer municipi de més de 20.000 habitants en aprovar-lo ja que «la complexitat del model en els municipis grans és elevada, pel que es tracta d’un repte important».
El regidor de Xàtiva Unida, Héctor Cuenca, ha justificat el vot en contra de la seua formació al·legant que “compartim el fons, perquè és un Pla que s’adapta bé a les normatives europees i planteja algunes opcions que compartim, però no podem aprovar coses que no segueixen el procediment habitual, i l’expedient no està complet, el que ens sembla una falta de respecte als diferents grups municipals”. L’alcalde de Xàtiva ha contestat al respecte que “si la valoració d’aquest punt estigués mal tramitada, no podria passar a plenari”, al temps que ha recordat que “per a l’elaboració d’aquest Pla s’ha seguit un procés participatiu tant per part de la ciutadania com dels diferents grups polítics municipals”.
Aquest Pla ha comptat també amb els vots favorables de Ciutadans i del Partit Popular. La regidora Maria Beltrán (Cs) ha incidit en que “el Pla és un full de ruta per a posar en marxa diverses accions amb l’objectiu de la sostenibilitat en la gestió de residus, però el canvi ha de ser constant per a adaptar-se a les necessitats de la ciutat”, i Marcos Sanchis (PP) ha exposat que “entenem que les obligacions com a municipi vénen derivades de les directives europees que busquen major eficiència en la gestió de residus, i per això recolzem la proposta”, encara que ha assegurat que des de la seua formació van “a estar atents per a que no suposen un major cost per als nostres ciutadans”.
També s’ha aprovat amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Partit Popular i Ciutadans, i el vot en contra de Xàtiva Unida, l’adquisició de drets de reg de la Comunitat de Regants de la Sèquia la Vila de Xàtiva. El regidor Alfred Boluda (XU) considera “un encert substituir l’aigua de Bellús per l’estalvi d’aigua potable, mantenint les instal·lacions dels sistemes hidràulics antics” però ha justificat el vot negatiu al no haver-se tingut en compte les millores que des de la seua formació s’havien proposat. “Estem a favor de que aquesta compra d’aigua vaja unida a un canvi del concepte paisatgístic d’ornament dels espais, pel que votarem en contra”.
El portaveu del PSPV-PSOE, Ignacio Reig, ha recordat que el consum d’aigua a Xàtiva sempre ha estat per damunt de la mitja “per la ineficiència de la nostra xarxa i la manca d’inversions”; i que amb la compra d’aquests drets de reg “es podrà estalviar el 4% del consum anual, que equivaldria al consum d’aigua de tota la ciutat durant 14 dies amb una factura de 183.864 euros”. El portaveu de Ciutadans, Juan Giner, considera “molt positiva l’adquisició d’aquests drets de reg i també eixes zones verdes al polígon de la ciutat”.
D’altra banda, en el plenari municipal d’aquest mes de juny, s’han aprovat per unanimitat altres punts com ara la Dissolució del Consorci per a l’Execució de les Previsions del Pla Tècnic de Televisió Digital Ontinyent-Xàtiva, la modificació puntual del Reglament Orgànic Municipal (ROM), l’aprovació de la proposta de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques Xàtiva-La Costera per a donar a conèixer i portar a debat l’informe elaborat per aquesta associació, i l’adhesió a la Central de Contractació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. També s’han aprovat per part de tots els grups dos mocions presentades per Xàtiva Unida: la implantació d’un punt d’estacionament i parada d’autocaravanes i la proposta del professor Vicent Alberto Gabarda Cebellán per a la propera edició dels premis 9 d’Octubre de la Generalitat Valenciana.