El musicòleg xativí José Luis Garcia del Busto ha decidit donar la seua biblioteca i fonoteca particular a l’Ajuntament de Xàtiva, sol·licitant el compromís de catalogar, conservar i posar a disposició dels investigadors, tant en la Biblioteca com en l’Arxiu municipal, la seua col·lecció.
La proposta va ser acceptada aquest dilluns en la Junta de Govern Local, tractant-se d’una cessió molt interessant degut al volum, la qualitat i l’exclusivitat, ja que es compta amb alguns llibres i documents sonors que per les seues característiques són difícils de trobar tant en biblioteques, centres de documentació o fonoteques de tot l’Estat.
El fons bibliogràfic i fonogràfic passarà a formar part dels fons de l’Arxiu municipal i de la Biblioteca municipal de Xàtiva, on es conservarà i custodiarà de manera adequada, a més de rebre el tractament arxivístic i bibliogràfic corresponent per a posar-lo a disposició de tota la ciutadania.
«He acumulat aquest material durant més de 50 anys de dedicació a la música, tant com aficionat com a professional, i sóc conscient de que el material és vàlid per al seu estudi, pel que la millor decisió era trobar algun centre cultural o institució que acollira aquesta donació. El meu objectiu és que es puga conservar, catalogar i posar al servei de qualsevol músic, aficionat o investigador que es puga beneficiar», ha manifestat el propi José Luis Garcia del Busto.
S’estima que la discoteca supera els 2.000 cds i la biblioteca conté més de 3.000 volums, incloent llibres i partitures. Abans de finalitzar el 2020 es farà una primera entrega, que serà escalonada degut a que José Luis Garcia del Busto continua encara en actiu.
«L’acte d’altruisme del senyor José Luis Garcia del Busto suposa un clar exemple d’estima per aquesta ciutat i de preservació de la memòria local, pel que volem agrair el seu gest», ha destacat per la seua part la regidora d’Arxiu i Biblioteca, Mariola Sanchis.
José Luis Garcia del Busto Arregui va nàixer a Xàtiva l’any 1947. La seua extensa trajectòria el destaca com un dels musicòlegs i crítics musicals més importants del panorama espanyol, havent treballat en programes musicals de Ràdio Nacional d’Espanya entre 1974 i 2007. Entre 1990 i 1994 va ser nomenat Director adjunt del Centre per a la Difusió de la Música Contemporània del Ministeri de Cultura, i entre 1976 i 1985 va exercir la crítica musical en el diari El País, mentre que entre 1995 i 2006 ho va fer en el diari ABC. Des de 2013 és acadèmic de número de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, a més de ser membre corresponent de les Reials Acadèmies de Belles Arts de Granada, Sevilla i Barcelona.