El Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera restaura les gerres del celler

101
  • S’ha iniciat una actuació urgent sobre les boques de les gerres del celler ‘La Bodega de les Maseretes», del segle XVIII, per frenar la seua degradació i assegurar-ne la conservació
  • En esta primera fase, la restauradora Esmeralda Pons està treballant en les 16 gerres més deteriorades, restant les altres 16 per a una següent fase
  • La Regidoria de Cultura i Patrimoni de la Font de la Figuera s’ha acollit a una subvenció de la Conselleria de Cultura per consolidar les boques de les gerres en mal estat

La Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de la Font de la Figuera està actuant d’urgència sobre 16 gerres del Museu Històric-Etnològic que presenten un estat de degradació avançat. La restauradora Esmeralda Pons està duent a terme els treballs necessaris per frenar el deteriorament en la meitat de les 32 gerres subterrànies del celler del segle XVIII ‘La Bodega de les Maseretes’. Tot i això, Pons adverteix que totes necessiten una actuació ràpida perquè la humitat afecta els materials i hi ha perill que acaben trencant-se.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Irene Vila declara: «Hem actuat d’urgència, destinant al voltant de 4.000 euros. No podíem esperar més. Ens preocupa el fet que estes gerres, de gran valor etnogràfic i històric, es trenquen. Per això estem actuant en les 16 gerres més deteriorades«.

Vila destaca l’esforç que s’està fent «perquè el Museu Històric-Etnològic de la Font de la Figuera és molt rellevant per al municipi. Farem allò necessari per mantenir i potenciar el nostre museu, però els recursos econòmics de l’Ajuntament de la Font de la Figuera són molt limitats i per a intervencions en matèria de conservació, restauració i consolidació com estes, depenem en gran mesura de les ajudes de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport«.

Concretament, l’actuació que està realitzant Esmeralda Pons, es centra en les boques de les 16 gerres subterrànies més degradades, de les 32 que s’utilitzaven per emmagatzemar vi al celler. «El treball té una durada prevista de 6 setmanes i comprén diferents fases perquè les boques queden reconstruïdes i protegides en acabar. Neteja, assecat de les peces, consolidació, reconstrucció volumètrica, reintegració cromàtica, protecció final i conservació preventiva, per eixe ordre, són els passos que estem donant«, explica Pons.

WhatsApp Portal de Xàtiva