La magistrada veu indicis de delictes econòmics com malversació de fons públics
El jutjat número 1 de Xàtiva ha decidit obrir una peça separada en el procés de la plaça de bous per tal d’esclarir la presumpta comissió de delictes econòmics amb els sobrecostos de les obres. El PSPV-PSOE ha donat a conèixer la decisió judicial en la que es determinarà si va haver delictes com malversació de fons públics i que obligarà a declarar als responsables polítics que van decidir assumir eixos sobrecostos. El secretari general del PSPV-PSOE de Xàtiva, Roger Cerdà, ha insistit que volen «sobretot, defensar els interessos de la ciutadania de Xàtiva i descobrir la veritat de l’ús que s’ha fet dels diners públics de tots els xativins i xativines. Volem arribar fins al final i aclarir d’una vegada per sempre el perquè dels sobrecostos de la plaça de bous i qui són els responsables finals dels mateixos, perquè no es pot consentir que aquest saqueig de diners públics quede impune». El també alcalde de Xàtiva ha remarcat que «ens importa poc qui va ser el responsable tècnic, però és molt important que se conega qui va ser el responsable polític de la barbaritat que es va perpetrar en la plaça de bous de Xàtiva i que la justícia l’obligue a assumir les conseqüències d’una decisió nefasta per a l’economia dels ciutadans de Xàtiva que pagaven els seus impostos i confiaven que els seus dirigents gestionaven amb rigor». «Tinguem l’obligació moral que el balafiament no quede sense justícia», ha advertit.
Cerdà ha recordat que durant l’últim any una de les majors preocupacions ciutadanes se centren en el deute generat per l’Ajuntament de Xàtiva en l’época de Rus i la mala gestió dels recursos públics que va perpetrar el PP durant 20 anys. L’assumpte estrella és el dels 12 milions d’euros dilapidats a la plaça de bous. Els socialistes consideren que «la plaça de bous és el símbol de la política faraònica i de balafiament dels recursos públics d’Alfonso Rus i del PP, política que ha duplicat l’endeutament de la ciutat i que ens ha deixat sense recursos per impulsar el redreçament econòmic que la ciutat necessita».
JUDICI ORAL CONTRA L’ARQUITECTE MUNICIPAL
La decisió de la jutgessa d’obrir una nova peça pels sobrecostos de la plaça de bous s’ha donat a conèixer al mateix temps que es feia pública l’obertura de judici oral contra l’arquitecte municipal Antonio Vela, per un pressumpte delicte de tràfic d’influències. L’arquitecte, que en l’actualitat està suspès de sou i feina per part de l’Ajuntament de Xàtiva per als pròxims tres anys,que en aquella època era el responsable d’arquitectura de l’oficina tècnica de l’ajuntament, es va recolzar en la consultora CM Arquitectura SL (també CMD a l’ésser dels mateixos propietaris) perquè redactara el plec de condicions per a la construcció de la coberta de la plaça de bous. Aquell concurs va ser adjudicat a Llanera i CMD, que havia redactat el plec de condicions, amb l’informe favorable del tècnic Antonio Vela. Ara s’haurà de fer la vista oral per jutjar si es va produir diversos delictes com malversació, falsedat i prevaricació en l’adjudicació de les obres i els sobrecostos en la plaça de bous de Xàtiva.
Les obres de rehabilitació i cobriment de la plaça de bous de Xàtiva van ser adjudicades per un import inicial de 6.010.000 euros, malgrat no ser l’oferta més barata. Finalment, les obres han acabat costant al voltant de 12 milions d’euros, la qual cosa suposa un sobrecost del 100%. Malgrat aquests «desmesurats» sobrecostos, la plaça de bous no està finalitzada i acumula una sèrie de defectes que dificulten el seu ús. Existeixen informes municipals que assenyalen que la plaça necessita una inversió addicional d’3’2 milions d’euros en noves obres per a esmenar les deficiències existents.
El que veritablement Rus volia fer amb la plaça de bous era enderrocar-la íntegrament. No va poder perqué es tractava d’un Bé d’Interés Cultural. Així que va optar per licitar una obra de rehabilitació i cobriment de l’equipament per import de sis milions pagats íntegrament per la Generalitat. L’adjudicació es va fer en temps récord i en ple estiu de 2005 a Llanera, constructora protagonista durant la bombolla immobiliària a Xàtiva. L’oferta no era la més econòmica ni la més respectuosa amb la construcció original. Se li va adjudicar per preveure una millora que baixaria el pressupost al mig milió d’euros i que mai va arribar a portar-se a terme.
L’informe pericial encarregat fa dos anys pels socialistes ja destacava la poca transparència d’aquest procés d’adjudicació i la utilització de criteris «poc estrictes» per a seleccionar a l’oferta guanyadora. Eren els perdedors, amb més experiència en rehabilitació, els que presentaven una oferta més respectuosa, assenyalava l’informe.
SOBRECOSTOS MILIONARIS
L’ajuntament va adjudicar el projecte sense comptar amb el preceptiu informe de Patrimoni, que va arribar ‘a posteriori’ i que requeria conservar les graderies originàries i que l’obra no ocultara la construcció original. El projecte es va haver de modificar i existeixen dos informes. Un que va realitzar l’empresa, que no es va tractar com un modificat, però en el qual els requeriments de Patrimoni només suposaven incrementar el cost en un 10% en anul·lar fases com la de la instal·lació del òcul. L’obra passaria de 6 milions a 6,6 milions. I un altre, un informe de l’arquitecte municipal sobre un altre modificat que va pujar el sobrecost a 4,4 milions més.
És així com el pressupost inicial de 6 milions –que es va exhaurir al juny de 2007- va créixer fins als quasi onze aprovats a l’agost del mateix any 2007 any, a falta dels treballs que encara queden per realitzar si es vol obrir la plaça a ple rendiment.
OBRES CERTIFICADES QUE NO ES VAN EXECUTAR
El nou equip de govern liderat pel PSPV-PSOE va trobar 900.000 euros d’obres certificades però no executades. S’ha arribat a certificar un ascensor que no existeix, segons Ignacio Reig. Per a acabar l’obra tal com estava prevista, amb el seu tancament extern i el òcul superior, es necessitarien altres tres milions d’euros. Per a obrir-la com està ara mateix però complint la normativa, caldria uns 400.000 euros per a canviar errors flagrants com que les portes d’entrada que s’obrin cap a dins en lloc de cap a fora com correspon a les instal·lacions amb gran aforament.
UNA PLAÇA INACABADA I AMB POC ÚS
La plaça havia de tenir un aforament de 9.200 persones, però finalment té 8.375. Ara l’Ajuntament només pot obrir-la de dia (falten llums de seguretat i focus) i amb un màxim de 4.000 persones.
La faraònica obra s’erigeix a Xàtiva com una ingent estructura que tapa per complet la construcció de 1919, que tampoc ha conservat la gradería original (en contra de l’indicat per Patrimoni) i que s’ha executat amb despropòsits com a columnes que envaeixen la vorera per a sostenir una escala que sobrevola una carrer.
Alfonso Rus no va poder fer una inauguració oficial perquè se li van tirar damunt les eleccions municipals de 2007. Però el dia abans d’aquells comicis, en plena jornada de reflexió, va obrir l’equipament per a celebrar la festa d’ascens del club de futbol que ell presidia. En lloc d’un míting es va pujar a l’escenari i es va posar a tocar la bateria. Una setmana després rebria a Rajoy per a celebrar que el PP havia tornat a arrasar a les eleccions i on l’actual president en funcions va emetre el seu ara ja famós «Yo te quiero Alfonso, coño , te quiero». Poques vegades més des de llavors s’han tornat a obrir les portes de la plaça de bous.