Hui dimecres 11 de desembre, a les 19:30 hores, tindrà lloc a la Sala de Conferències de la Casa de Cultura la presentació del llibre «Exilis. A recer de l’absència» de Nèstor Novell, qui estarà acompanyat per Miquel Calabuig i Emilio F. Sala. L’acte està emmarcat en una nova entrega del cicle de presentacions i conferències «Converses a la Biblioteca».
Els protagonistes d’aquesta novel·la, perdedors de la Guerra Civil, van sobreviure a l’exili interior (la presó, el silenci, la repressió) i a l’exili exterior. L’expatriació forçada per la bel·ligerància, l’hostilitat i la revenja amb què es va acarnissar el règim feixista implantat després de la guerra. Aquesta història coral mostra els fragments d’una memòria personal esquinçada i incompleta, els vestigis limitats i deformats derivats d’uns fets colpidors i silenciats durant anys. Testimonis que l’autor ha contrastat amb els coneixements aportats per la investigació històrica. El llibre es debat entre memòria, narració, pensament i història, emmarcant-se en els canvis decisius de primeries del segle XX arreu d’Europa.
Nèstor Novell (Gandia, 1953) és llicenciat en Ciències Econòmiques i catedràtic d’ensenyament secundari. Ha treballat de professor de Comerç Internacional. Va ser el primer director del Centre d’Estudis Comarcals Alfons el Vell, des del qual va impulsar les relacions de la comarca de la Safor amb tot l’àmbit de la cultura catalana i va editar una gran quantitat de treballs i estudis de caràcter comarcal i universal. Com a professor va dirigir i coordinar diversos projectes educatius europeus relacionats amb les noves metodologies d’educació. Ha estat professor de diversos cursos de la Universitat d’estiu de Gandia i de la Universitat Catalana d’Estiu. Va treballar a l’ajuntament de Gandia en els departaments d’Urbanisme i Promoció Econòmica i Innovació.
En els darrers anys ha publicat els llibres País! País? País (2017) i Sumar per a Governar-nos el territori (2019); amb Josep Sorribes, Nou viatge pel País Valencià (2 vol.) (2017); Notícia del Pais Valencià (2021) i El País Valencià: Una societat perplexa i incòmoda (2022). En 1992 se li otorgà el Premi Jaume I d’actuació cívica catalana a persones per la seua contribució a l’Any del Tirant i la seua dedicació a la cultura dels Països Catalans.