L’Ajuntament de Xàtiva ha albergat aquest divendres una roda de premsa amb la presència de la Secretària Autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària Concha Andrés, l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la directora del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent Margarita Llaudes; per tal d’explicar la situació de les inversions en infraestructures sanitàries a la ciutat les quals superaran en els propers anys els 20 milions d’euros.
S’ha posat especialment l’accent en el futur Centre de Salut Xàtiva II, amb una inversió de 4,5 milions d’euros per part de la Generalitat Valenciana, que s’ubicarà a la zona est de la ciutat per donar servei a més de 11.000 persones. Hui s’ha fet públic el nom que portarà aquesta infraestructura sanitària: Doctora Cecilia Sanz.
«Esta dona és una metgessa que va nàixer a Xàtiva l’any 1914 i va exercir durant la guerra civil, pel que es va haver d’exiliar a Mèxic l’any 1939, com van haver de fer moltes altres persones com Francesc Bosch i Morata, amb qui va tindre relació. Allí va ser mestra d’Universitat i inclús a la localitat de Tampico una de les biblioteques universitàries porta el seu nom. La nostra voluntat era que el nou centre portara nom de dona i l’anunciem hui, precisament la vespra del dia en que se celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència» ha explicat l’alcalde Roger Cerdà.
El nou centre de salut ha iniciat els tràmits per a iniciar la redacció de projecte i segons ha explicat la Secretària Autonòmica s’espera que les obres comencen abans de que finalitze l’any 2023. Disposarà de 8 consultes de medicina de família, 8 consultes d’infermeria, una sala polivalent per a la realització d’electrocardiogrames, retinografies, etc…, una sala d’extraccions, sales d’espera, àrea d’urgències, clínica i atenció a tractaments, àrea de fisioteràpia, sala multiusos, sala equipada amb cuina per al personal, vestuaris, banys i diferents magatzems. A més es dotarà al centre d’una unitat de Rehabilitació Bàsica i s’augmentaran les places estructurals en les categories professionals amb 1 plaça de pediatria, 5 places d’infermeria, 1 plaça de treballador/a social, 1 plaça d’infermer/a gestora de casos, 1 fisioterapeuta, 4 tècnics en Cures Auxiliars d’Infermeria, 3 auxiliars administratius/ves i 1 zelador/a.
«Apropar la sanitat a la ciutadania és molt important i per això anem ampliant infraestructures de Primària com aquest nou centre de salut», ha indicat Concha Andrés, qui ha afegit que «comptarà amb uns 2.000 m2 i vindrà a completar la xarxa de centres sanitaris que necessita una ciutat com Xàtiva, amb quasi 30.000 habitants, permetent estar preparats per a qualsevol situació que puga suposar una emergència sanitària com la que hem passat recentment».
Millores a l’hospital
En la roda de premsa també s’ha aprofitat per parlar de l’ampliació de l’Hospital Lluís Alcanyís, que suposarà una inversió de 17,5 milions d’euros per part de la Generalitat Valenciana, junt a l’hospital de Dia i la inversió en nous aparells de diagnòstic.
Pel que fa a les noves adquisicions per al departament Xàtiva-Ontinyent, que suposen una inversió de 4,5 milions d’euros, la Secretària Autonòmica Concha Andrés ha manifestat que «al departament compten amb dos nous tacs i dos noves ressonàncies magnètiques d’última generació que ens permetran tindre una qualitat en el diagnòstic per poder fer posteriorment el millor tractament i de forma primerenca. A més compten amb un nou ecògraf de prop de 200.000 euros i s’està treballant en l’adquisició d’un equip de raigs X per valor d’un milió d’euros, per tal de renovar aquest equipament».
En aquest sentit la directora del departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, Margarita Llaudes, ha agraït les inversions en alta tecnologia i recursos humans, ja que «els aparells eren ja molt vells i d’altra banda també s’ha pogut incrementar un 10% el personal amb nous metges, infermers/es o enginyers/es». Per a Llaudes «la població de Xàtiva creixerà no sols en infraestructures, sinó també en qualitat de servei».
També s’ha destacat la posada en marxa de l’Hospital de Dia per a pacients oncològics, que donarà servei als veïns i veïnes de Xàtiva i de la resta del departament.
L’alcalde Roger Cerdà també ha volgut destacar a més que «des de l’Ajuntament hem fet una important intervenció d’accessibilitat en el Consultori Auxiliar de la Seu, subvencionada en gran part per la Conselleria; hem fet un nou aparcament a l’hospital Lluís Alcanyís i hem aportat els terrenys per a la posada en marxa del nou centre de salut».