El Castell de Xàtiva ha estat escenari un any més de les actuacions que han compost la XXIII edició del Festival Internacional que s’ha dut a terme durant els caps de setmana del mes de juliol i que aquest any ha servit per homenatjar el mil·lenari de l’obra «El collar de la coloma» d’Ibn Hazm, inspirada en les relacions amoroses, l’erotisme i la dona de l’època del Califat, i que va ser escrita a la ciutat xativina.
Des de l’organització destaquen que el balanç del Festival és molt positiu, ja que per la fortalesa han passat més de 2.500 persones amb una mitjana de 92% d’ocupació en els seus cinc concerts. «Des de l’àrea de Turisme i Cultura no podem estar més que satisfets de veure l’èxit d’aquesta nova edició de Nits al Castell, la qual ha estat marcada per la celebració dels mil anys del Collar de la Coloma», ha indicat la regidora de Turisme Raquel Caballero qui ha recordat que dos dels cinc espectacles han tractat sobre aquesta temàtica. «Quasi tots els concerts van exhaurir les seues entrades i la veritat és que la gestió del festival i la qualitat artística ha sigut molt destacada».
Rafael Álvarez «El Brujo» va ser l’encarregat d’obrir aquesta edició amb el seu espectacle «Mester de algarabía. El collar de la paloma, historias de ayer y de siempre», una obra original i exclusiva per a obrir boca, i a la qual va seguir el tour acústic Víctor Manuel per celebrar el seu 75º aniversari. El cantautor i productor asturià va portar a Xàtiva l’espectacle «La vida en canciones. El escenario todo lo cura», amb el qual va recordar tota la seua trajectòria.
A meitat de juliol el Castell va albergar el concert d’altra artista reconeguda a nivell mundial, en aquest cas la portuguesa Dulce Pontes, qui va presentar el seu nou disc «Perfil» amb el qual torna a les seues arrels, als artistes i les històries que la inspiren i que impacten en totes les generacions del seu país. Després de més de tres dècades de recorregut amb el fado, l’artista ha mesclat la música popular portuguesa amb el jazz i la música llatina en aquesta nova proposta.
El plat del 23 de juliol va estar compost per un doble concert, en aquest cas oferit per Depedro i Sandra Monfort. El cantautor madrileny va fer palesa l’energia i l’ànim que mostra la seua música amb el seu nou disc «Máquina de piedad», mentre que la valenciana va posar la veu en directe al seu nou disc «Niño reptil Ángel» i al senzill «Flordemavida».
El tancament del Festival va córrer a càrrec d’un home de casa que no necessita presentacions. Pep Gimeno «Botifarra», pregoner per excel·lència de la cançó tradicional valenciana, va tancar el cercle amb l’espectacle «El collar de la mediterrània», en el qual va comparèixer junt amb altres artistes de diferents parts del Mediterrani com ara Ahmed Touzani, Fraskito i Vangelis, per commemorar les similituds culturals que parlen de la història conjunta d’Al-Àndalus.
«Volem agrair el treball de totes les persones que fan possible el festival, un equip de més de 90 treballadors en tasques administratives dels serveis municipals, gestió cultural, seguretat, muntatge tècnic, enginyeria, contractació, comunicació, gestió d’entrades, transport públic, serveis mèdics, personal de sala, restauració, oficina de turisme… entre tots hem fet un festival que situa Xàtiva com una ciutat de referència cultural dins del circuit dels festivals d’estiu», ha declarat Rafa Jordán, director artístic de Nits al Castell.