21El festival Música i Lletra Xàtiva Cançó d’Autor arriba a l’equador de la programació d’enguany el diumenge 2 de juny a les 20.00 hores al Gran Teatre amb el concert del conegut músic i productor Nacho Mañó, guardonat amb el Premi d’Honor als Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2023, que presenta juntament amb Gisela Renes el seu espectacle ‘Câsa’. L’últim disc de Nacho Mañó i Gisela Renes és una proposta íntima i compromesa que va néixer de l’aïllament de la pandèmia i que es presentarà a Xàtiva amb l’acompanyament d’Ales Cesarini al contrabaix, Mariano Steimberg a la bateria i percussió i els teclats de Moisés Bautista.
El diumenge 26 de maig va tindre lloc el VII Certamen de Joves Cantautores al CCX, que va comptar amb el creador de contingut Rixi Barberà (@alegriadepoble a les xarxes socials) com a presentador. Les sis cantautores finalistes van presentar les seues cançons davant del públic i el jurat va emetre els seus vots. Els guanyadors del premi ‘Al Vent’ a la millor cançó en valencià van ser els alcoians Seserino amb ‘No soc ningú’, mentre que la millor cançó en altres llengües va ser per a Silvia Sanjuán per ‘El Torregil’. El premi a la millor música va ser per la cançó ‘Rosa dels vents’ de Maria Faubel i el premi a la millor lletra per a Nita Bonet per ‘Horóscopo’. Finalment, el premi del públic va recaure en Àgueda Segrelles per ‘L’avi branques’. La final del certamen va concloure amb l’actuació de Belda & Sanjosex amb ‘Càntut, cançons de tradició oral’, un projecte que recupera les cançons populars de les comarques gironines i que va tindre una acollida formidable entre el públic xativí.
El Festival Música i Lletra està organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic Feliu Ventura. Les entrades estaran a la venda al web del Gran Teatre de Xàtiva i a la taquilla física del teatre de 12.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.00 hores. L’edició d’enguany també manté els preus populars, amb entrades de 8 a 15€, i 1€ per als menors de 12 anys acompanyats.
Un festival consolidat
Els espectacles que encetaven la programació d’aquesta edició del MiL, amb els dobles concerts de Carles Dénia i Esther i Borja Penalba i Júlia Colom, van exhaurir les localitats disponibles a l’espai modulable del Gran Teatre i van ser tot un èxit de públic i acollida. Després de quatre caps de setmana d’exitoses propostes, la cirereta del pastís d’aquesta edició del festival la posarà el portugués Salvador Sobral el dissabte 8 de juny al Gran Teatre, amb ‘Timbre’, el seu esperat retorn discogràfic. Finalment, el punt final del festival serà el 14 de juny, un moment per descobrir les veus de la catalana Maio i el bertzolari (versador) basc Jon Maia.
La il·lustradora valenciana Eixa, nom artístic d’Isa Ruiz Benavent, ha estat enguany l’encarregada d’expressar visualment l’essència del MiL, amb una il·lustració que juga amb la idea estellesiana de ‘la clau que obri tots els panys’, un al·legat per la funció múltiple de la música a les nostres vides: com a expressió, com a eina de lluita, com art viu i com a detonadora d’emocions.
El MiL es consolida any rere any amb cartells aplaudits tant pel públic com per la crítica. Entre els noms que han passat per les seues darreres edicions hi ha veus com Maria Arnal i Marcel Bagès, Vicent Torrent, Maria del Mar Bonet, Ferran Palau, Núria Graham, Paco Ibañez, Clara Peya, Pau Vallvé o Pep Gimeno ‘Botifarra’ entre d’altres. Els il·lustradors valencians dels cartell també formen part dels artistes del festival i les seues gràfiques han estat en mans de Clara Iris, Carles UbeEfe, Elías Taño, Xavier Sellès o Helga Ambak. En els darrers anys, el MiL s’ha consolidat com el festival de referència de la música d’autor a casa nostra, amb visió de servei públic i propiciant un espai per al discurs crític propi de la cultura viva.