Aquest matí s’ha presentat a la sala de premsa de l’Ajuntament de Xàtiva el I Festival de Música de Cambra «Increscendofest», amb la presència de la regidora de Cultura Raquel Caballero, la regidora del Conservatori Reme Sinisterra, les promoteres del projecte Sònia Soro i Leticia Camarasa, i la presidenta de la Societat Musical Música Nova Andrea Mollà.
«Es tracta d’un projecte que complementa l’oferta formativa del Conservatori Lluis Milà, però sobretot posa en valor el patrimoni artístic de Xàtiva, unint la música amb les localitzacions més emblemàtiques de la ciutat», ha explicat la regidora de Cultura Raquel Caballero.
Per la seua part, la regidora de Conservatori Reme Sinisterra ha manifestat que «de nou ens unim les regidories de Cultura i Conservatori per treballar conjuntament. L’any passat va tindre lloc el Festival Remor de Veus i aquest, per no coincidir amb el certamen de «Joves Intèrprets», vam decidir acceptar aquesta proposta que ens van fer Sonia i Leticia». La regidora també ha explicat que aquest certamen serà biennal, i s’alternarà amb el Festival Remor de Veus. «Aquest projectes ens permeten ampliar l’educació de tot l’alumnat de música de Xàtiva».
Aquest Festival combinarà en la seua programació concerts, xerrades i masterclass que tindran lloc els dissabtes, començant el proper dia 1 de febrer i finalitzant el 20 de juny. Cada mes tindrà lloc un concert de cambra que anirà canviant d’escenari, passant per alguns dels espais més importants de Xàtiva.
Leticia Camarasa, llicenciada en oboè pel Conservatori Superior de Música de València, s’ha encarregat de destacar els actes que es realitzaran, i ha assegurat que «tots els professors que vénen són d’un extraordinari nivell musical, pel que és una oportunitat per a aquells que vullguen rebre classes» . La primera masterclass, que serà el dissabte 1 de febrer, correrà a càrrec de Juan Antonio Fenollar, clarinet solista de la Banda Municipal de València, qui de vesprada realitzarà un concert a la Casa de Cultura amb Adolfo Garcia al Piano. El dissabte 8 es realitzarà un concert del Quartet de Llevant, conformat per clarinets de la Música Nova, de la Música Vella i d’altres poblacions; i el dissabte 29 de febrer tindrà lloc una masterclass d’oboè realitzada per José Maria Ferrero, oboista i corn anglès de l’Orquestra Nacional d’Espanya «One», que de vesprada oferirà un concert a Santa Clara.
Ja en el mes de març, també a Santa Clara, tindrà lloc el dissabte 7 un concert-trio de flauta, teclat i baix d’integrants de la Música Nova, mentre que el diumenge 8 es s’oferirà al museu de Belles Arts la xerrada «La música tradicional valenciana des d’una perspectiva etnomusicològica», impartida per Jordi Reig, Doctor en Comunicació Audiovisual i professor del Conservatori Superior de València. D’altra banda, en el mes d’abril el Castell acollirà un concert doble quintet (dia 11), mentre que el dissabte 25 el Catedràtic de saxofó al Conservatori Superior de Múrcia David Pons realitzarà una masterclass així com també hi haurà un concert de vesprada a la Casa de Cultura a càrrec del Dúo Tonalis.
En el mes de maig, el Claustre del Museu de l’Almodí acollirà el dia 9 el concert del Dúo Fuoco, compost per Violeta Bataller a la flauta i Carles Rodenes a la guitarra, mentre que el dia 10 al Museu de Belles Arts s’impartirà la xerrada «Shostakòvich i Prokòfiev», a càrrec d’Hilari Garcia, Director de l’Orquestra del Teatre Chapí de Villena. Per últim, el dissabte 16 de maig, hi haurà altra masterclass a càrrec de Juan Sapiña, fagot solista de l’Orquestra De València «OV», amb posterior concert de vesprada.
Les activitats conclouran en el mes de juny. El dissabte 13 tindrà lloc a la Casa de Cultura un concert d’Ensemble Fustes, compost per Violeta Bataller (flauta), Leticia Camarasa (oboe), Sonia Soro (clarinet) i Daniel Martínez (fagot); mentre que el dissabte 20 Salvador Martínez -flauta solista de l’Orquestra de València i professor assistent de l’Escola Superior de Música Reina Sofia-, impartirà una masterclass i realitzarà un concert de vesprada.
A les masterclass, que seran de 45 minuts per alumne des de les 9:30 de matí fins les 14 hores i es desenvoluparan a l’Espai de la Música Nova, cap la possibilitat d’apuntar-se com a alumne actiu (50€) o com a oient (25€). La resta d’activitats són gratuïtes i obertes a tot el públic. «Hem volgut buscar professorat valencià, actiu en el repertori i proper a l’alumnat, per a que els interessats puguen aprendre de figures de primera fila que es troben a prop de casa», ha explicat Sonia Soro, llicenciada en clarinet i en musicologia pel Conservatori Superior de Música de València, i promotora del projecte. El repertori que s’oferirà als concerts serà variat i fins i tot es presentaran algunes obres de nova creació.
La presidenta de la Música Nova, Andrea Mollà, també ha manifestat que «es tracta d’una «aposta molt gran per apropar la música de cambra a la gent de Xàtiva».