- Aquesta iniciativa pretén donar visibilitat a la labor del comerç de proximitat com a peça clau del teixit socioeconòmic valencià i element essencial per a la qualitat de vida dels pobles i ciutats
- El conseller ha participat en la presentació de la campanya que es llançarà a partir d’aquest dimecresi a través de xarxes socials, mitjans de comunicació i cartells en ajuntaments per a anunciar la celebració d’aquest dia
La conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, amb la col·laboració de Confecomerç i Unió Gremial, ha creat el Dia del Comerç Local, que a partir d’enguany se celebrarà cada 25 d’octubre en la Comunitat Valenciana. A aquesta iniciativa s’ha adherit la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i 70 ajuntaments.
El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Rosana Seguí, el president de Confecomerç, Rafael Torres i el president de Unió Gremial, Juan Motilla, han participat en l’acte de presentació de la campanya que es llançarà a partir d’aquest dimecres a través de xarxes socials, mitjans de comunicació i cartells en ajuntaments, per a anunciar la celebració d’aquest dia.
Climent ha explicat que «amb la creació d’un dia específic en el calendari, volem donar visibilitat a la labor que desenvolupa el comerç de proximitat en els municipis, perquè és una peça clau del teixit socioeconòmic valencià i un element essencial per a la qualitat de vida dels pobles i ciutats«.
El conseller ha manifestat que «estem convençuts que fer costat al comerç local i l’artesania significa potenciar un model de desenvolupament sostenible i una economia al servei de les persones, que és el model productiu que volem per a la Comunitat Valenciana«.
La directora general de Comerç, ha ressaltat que «el comerç local és un gran sector que aglutina a més de 60.600 establiments i dóna treball a 120.000 persones, per la qual cosa és una peça fonamental en l’economia real i així ho han demostrat durant la pandèmia, sabent adaptar-se a les diferents condicions», pel que considera que «aquest dia commemoratiu també és un reconeixement a aquesta labor«.
El president de Confecomerç ha manifestat que «el comerç local genera ocupació de qualitat, manté la singularitat dels productes autòctons i és un format de gran aportació social i mediambiental, per la qual cosa aquesta campanya suposa una col·laboració públic privada entre la Generalitat, els ajuntaments, les associacions i els comerços en un moment clau en la senda de la recuperació«.
Per la seua banda, el president d’Unió Gremial ha destacat que «el dia de el comerç local són tots els dies que pujem les persianes, així hem de celebrar aquest dia treballant per abordar els grans reptes del comerç local, ja que evoluciona a una gran velocitat. El comerç és ací i és ara«.
«De fet, el comerç local ha sigut protagonista durant la pandèmia gràcies a l’extraordinari servei que ha ofert sent fonamental en el dia a dia de les persones que han hagut de viure moments molt difícils. I aquesta Dia del Comerç Local servirà per reconèixer el seu esforç, dedicació i servei«, ha conclòs Motilla.
Objectius de la campanya
S’ha triat el 25 d’octubre perquè no existia un dia comercial, és un número fàcil de recordar, i octubre és un mes en què costa arrancar l’activitat comercial. El Ple del Consell del pròxim dia 22 d’octubre aprovarà oficialment la instauració d’aquest dia.
La campanya que té com a fita el 25 d’octubre es presenta com «la festa de les nostres botigues i parades« i agraeix la labor del xicotet comerç: «Aquest dia és vostre. I juntes i junts farem una gran festa. Gràcies per estar sempre ací. Gràcies per fer barri, per fer poble, per fer ciutat«. La creativitat ha sigut realitzada per l’empresa Granissat.
Climent ha ressaltat la necessitat de fer pedagogia sobretot allò que suposa el comerç local. «No volem que siga únicament un dia commemoratiu sinó que la ciutadania el perceba com una invitació a entendre la importància de preservar aquest model comercial, que fa que els nostres barris, pobles i ciutats s’òmpliguen de vida, ja que els comerços generen importants sinergies socials i econòmiques«.
A més, el conseller també ha destacat que «el model de comerç local encarna com cap altre els valors de sostenibilitat i respecte al medi ambient, en aquests moments de lluita contra el canvi climàtic i d’aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible als quals ens hem compromés«.
Per això, Climent ha manifestat que «campanyes com aquesta són necessàries perquè les persones consumidores siguem conscients que a través de les nostres decisions de compra, també estem decidint sobre quina mena de model de desenvolupament volem per a la nostra societat«.
Ajudes al comerç
En els últims anys des del Govern Valencià s’han anat posant en marxa una sèrie d’accions estratègiques per a garantir el futur del xicotet comerç i de l’artesania. Així, s’ha incrementat en un 100% la dotació pressupostària de les ajudes a la promoció del comerç i els bons de consum en el comerç local, amb un import total de 10 milions.
També s’han convocat ajudes destinades a les entitats locals valencianes per a mantindre una xarxa de suport al comerç de proximitat, realitzar accions de promoció i dinamització del comerç local, com fires comercials i serveis d’assessorament, i per a finançar obres de reforma en mercats municipals i millorar les infraestructures, destinades a mercats de venda no sedentària. I en municipis de menys de 1.000 habitants es dóna suport a l’activitat comercial en espais multifuncionals.
Una altra de les línies estratègiques són les ajudes a la innovació i la digitalització de les pimes comercials i artesanes per a finançar inversions en equipament per a l’establiment comercial, i la implantació de la venda en línia segura o la integració d’aquesta en una plataforma en línia de comerç electrònic. I les ajudes a les associacions empresarials i cambres de comerç, perquè disposen de mitjans tècnics per a prestar serveis de suport a les empreses comercials.
A més, respecte a l’artesania, Climent ha anunciat una nova línia destinada a les pimes artesanes per a realitzar inversions en equipament amb un pressupost total de 500.000 euros, i la creació d’una càtedra d’artesania en la Universitat Politècnica de València, amb la finalitat de difondre-la i posar-la en valor.
Al marge d’aquestes línies estratègiques, el conseller ha destacat que «des de l’any passat ens hem dotat d’un instrument, el Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (PATSECOVA), que fixa els criteris per al desenvolupament comercial, d’una banda per a assegurar la seua coherència amb els objectius de qualitat de vida i desenvolupament sostenible contemplats en la legislació valenciana d’ordenació del territori i protecció del paisatge, i per un altra per a salvaguardar el comerç existent en l’espai rural valencià i en àrees de baixa densitat demogràfica«.