El COR demana als 93 alcaldes que proposen ubicacions per a substituir la planta de Llanera

1119

El president Roger Cerdà envia una carta a tots els ajuntaments perquè plantegen terrenys abans del 16 de maig. Una comissió tècnica baremarà la viabilitat dels emplaçaments per a consensuar després el nou mapa d’instal·lacions

El COR ha iniciat el procés de cerca d’alternatives per a la planta de residus de Llanera de Ranes. El president del Consorci de Residus V5 (COR), que gestiona la brossa de la Costanera, la Canal, la Vall d’Albaida, la Safor i la Vall d’Aiora, Roger Cerdà, va a dirigir-se per carta als 93 ajuntaments que integren l’àrea de gestió per a emplaçar-los a proposar possibles ubicacions en els seus municipis susceptibles d’albergar les futures plantes de tractament, transferència i eliminació de la brossa que es projecten en el territori.

Fa poc més d’un mes, l’assemblea del COR va sol·licitar a la Generalitat la suspensió dels tràmits de la planta de residus de Llanera i ara els seus màxims responsables han obert un procés «participatiu i transparent» per a definir el nou esquema de gestió dels residus, amb l’objectiu que tots els ajuntaments puguen aspirar a donar cabuda en els seus termes a qualsevol dels tres tipus d’instal·lacions a escollir.

Cada corporació té de termini fins al 16 de maig per a lliurar emplenat un formulari en el qual han d’indicar les característiques dels terrenys que proposen, especificant la titularitat —si el sòl és públic o privat— la disponibilitat, la classificació —urbanitzable o no urbanitzable— la qualificació, si estan sotmesos a algun nivell de protecció, la referència cadastral, l’extensió que ocupen i el tipus d’infraestructura per la qual volen optar. En aquesta casella, han de seleccionar entre planta de transferència, planta de tractament o d’eliminació, o poden obrir la porta a les tres.

Una vegada es tanque el termini de recepció de peticions, el COR constituirà una comissió tècnica que avaluarà les diferents proposicions recopilades i elevarà el seu dictamen a l’assemblea, una vegada s’haja aconseguit «el màxim consens» social i institucional. Abans de procedir a modificar el Pla de Gestió de Residus, el govern de l’organisme celebrarà reunions informatives en les comarques per a abordar en profunditat les possibles opcions, amb els seus punts a favor i en contra. A més dels aspectes tècnics, la conflictivitat social que puga despertar cada ubicació es tindrà en compte.

La intenció del consorci és que el procés no es demore massa, de manera que, al llarg del pròxim estiu, puga cristal·litzar un nou mapa d’instal·lacions que concilie el nombre més important d’adhesions possible.

WhatsApp Portal de Xàtiva