Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

  • Fotografia: Estudio Federico

La Casa de Cultura ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre de la Fira 2023, el qual ha estat coordinat per l’arquitecte i historiador xativí Pablo Camarasa. També han estat presents l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la regidora de Fira Maria Beltrán i la Reina de la Fira Reyes Camarasa.

Tal i com ha explicat el seu coordinador en la presentació, el llibre de la Fira 2023 gira al voltant del color. «La fira parla de la nostra ciutat, de la nostra història, de la nostra societat i de les persones que vénen i van. Parla de la calor, de la natura que ens envolta, del lloc on estem i del nostre temps. Cadascú pot identificar-la amb un color, o amb una gama cromàtica, en funció de les seues pròpies experiències, tal i com ocorre amb els colors», assegura Pablo Camarasa.

Així, entre les pàgines del volum, s’amaguen textos que parlen sobre la Fira, sobre l’actual i la passada, però també sobre història de Xàtiva, sobre la nostra geografia i el nostre patrimoni. Els lectors podran trobar textos del cronista de la ciutat de València Vicent Baydal, de la xativina guanyadora del premi Lletraferit 2022 Purificació Mascarell; d’Alba Fluixà, poeta i artista plàstica guanyadora del XIII Premi de Poesia Ibn Hafaja; del que va ser vicepresident de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Palomero; o de Neus Castellano, directora de la Biblioteca Gabriel García Márquez al districte de Sant Martí de Barcelona.

També han participat en aquest treball Artemi Cerdà, Francisco Saneugenio, Estefania Ferrer del Río i Óscar Calvé, tots quatre vinculats a la Universitat de València, així com el Grup d’Investigació del Color en l’Arquitectura (GICA) de la Universitat de València; la musicòloga Nieves María Pelejero i la músic de cambra de l’Orquestra de Navarra Leticia Camarasa; l’estudi d’arquitectura Vetges tu i Mediterrània i l’arquitecte Alejandro Amat; el tècnic de l’Arxiu municipal Sergio Rubio, els docents Laura Quiralte, Òscar Álvarez i Joan Amorós, la ceramista Mercedes González, la professora d’història Isabel Martínez Salas; Enric Vila, membre de la colla de dolçainers; la presidenta del Consell de la Joventut de Xàtiva, Alexandra Boluda, i Rafa Sendra.

L’organització dels articles respon, precisament, a la vinculació de la temàtica que tracten amb distintes tonalitats. Així, els grocs s’associen a la història; els rojos a la societat; els blaus a la creació literària i experiències i els verds al medi ambient. Diverses tonalitats intermèdies com els taronges aborden temes com el patrimoni; els violetes estan reservats al feminisme i els marrons són per a l’urbanisme. Tots junts conformen un cercle cromàtic que busca arribar a un ample espectre de color per representar a Xàtiva i a la seua Fira.

La regidora de Fira, Maria Beltrán, ha indicat que «el llibre de la Fira és història viva de la nostra ciutat, i per això és tan important la cita d’aquesta vesprada. Pablo Camarasa ha fet un treball impecable, i per això vull agrair-li el seu treball tant a ell com a tots els col·laboradors i col·laboradores que han participat».

WhatsApp Portal de Xàtiva