L’Ajuntament de Xàtiva lamenta l’obstinació amb què el PP local tracta d’embrutar la imatge de la ciutat, posant en dubte l’atractiu patrimonial i turístic de la mateixa. Bona prova de la falsedat dels seus arguments es posa de manifest amb les xifres de visitants que hi han hagut al castell des del darrer Dijous Sant fins a Dilluns de Pasqua; 6.022 persones, o siga, 556 més que el mateix període de l’any passat, un 10,2% d’increment. És a dir, és fals que el turisme passe de llarg de Xàtiva per anar-se’n a Ontinyent.
Cal, a més a més, situar el debat en els seus justs termes. En 2017, l’Ajuntament va fer un requeriment de disciplina urbanística a la parròquia de Sant Pere per tal que aquesta procedira al tancat perimetral de les restes de l’ermita de Sant Antoni, en estat de ruïna fins i tot des d’abans que governara Alfonso Rus. Va ser un requeriment per evitar riscos per a les moltes persones que transiten per aquell camí practicant senderisme. Però mai se li va requerir la reconstrucció del temple.
L’Església va adduir que no podia fer-se càrrec de les despeses de manteniment de l’ermita i, en conseqüència, en 2019, dins de les negociacions per a transmetre la titularitat de l’ermita del Puig a la ciutat, l’Església va cedir la propietat de Sant Antoni a l’Ajuntament, el qual, a penes un mes i mig després, va dur a terme unes obres de consolidació amb l’única finalitat d’evitar l’esfondrament de les poques restes que es conserven i amb una inversió de 14.512,75 euros. Les obres consistiren en el desenrunament de l’edifici, en la neteja, desratització i esbrossada de l’interior, en la consolidació de les restes arquitectòniques i en la instal·lació d’una tanca perimetral de seguretat.
L’acusació d’abandonament del patrimoni per part de l’Ajuntament és totalment falsa i injusta. Durant l’actual govern, s’han invertit més de 3,5 milions d’euros en el patrimoni arquitectònic de la ciutat de Xàtiva. La principal inversió ha estat la compra del convent de Santa Clara, que el PP de Rus i Marco Sanchis havia abandonat completament. Però també s’ha reconstruït la torre de l’Esperó al castell, s’han restaurat la cúpula i els sòcols barrocs de Sant Onofre, s’ha restaurat part de l’hospital on s’han habilitat un nou consultori de salut i el centre d’interpretació Borja i s’ha adequat l’espai de Sant Agustí destinat a Museu del Corpus, entre altres actuacions i gràcies també a les subvencions de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València.
Però, a més a més, en honor a la veritat, cal posar damunt la taula els 9 milions d’euros previstos per a la transformació de Santa Clara en el centre Raimon d’Activitats Culturals, els 26 milions d’euros pressupostats per al nou Palau de Justícia de Santa Clara i la sol·licitud de 3 milions d’euros per a la reconstrucció del refectori de Sant Domènec, en el marc de les subvencions del Ministeri d’Indústria i Turisme Un total de 38 milions d’euros que s’invertirien en el patrimoni arquitectònic de Xàtiva. Res a veure amb la falsa premissa del Partit Popular d’un suposat abandonament.