Dimecres Violeta, recital de poesia i Escola de Pasqua 2022 a Canals

94

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

“Dimecres Violeta” relata la vida de la primera dona transgènere, Lili Elbe

El “Dimecres Violeta”, que ha preparat la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Canals per a aquesta setmana, es centra en la figura de la pintora danesa Lili Elbe, qui va ser la primera dona transgènere en sotmetre’s a una cirurgia de reassignació de sexe.

La chica danesa és una pel·lícula biogràfica dirigida per Tom Hooper. La cinta està basada en la novel·la homònima de David Ebershoff del 2000 i que va guanyar el premi literari Lambda de Ficció Transgènere. Per la seua banda, Ebershoff es va inspirar en “Man into Woman”, el llibre sobre Lili Elbe que publicaria un dels seus amics en 1933 i que recull les experiències de la mateixa Lili, qui al 1930 va ser la primera dona transgènere a sotmetre’s a una cirurgia de reassignació de sexe.

A la pel·lícula es ficciona la relació que va mantindre Lili Elbe, un artista danés nascut en 1882 com Einar Wegener, amb la seua dona, també artista, Gerda Wegener. Einar i Gerda s’havien conegut a l’Escola d’Art de Copenhaguen i es van casar en 1904. Einar es va veure sempre com una dona, però, tal com conta la pel·lícula, no és fins que es prova unes calces, per a posar per a un retrat que pinta Gerda, quan es destapa el seu costat femení.

El que sembla ser una mera disfressa es converteix en el principi d’un anhel: reafirmar-se com a dona.

En 1930, Lili pren la decisió més important de la seua vida. La intervenció la realitza el metge Magnus Hirschfeld, fundador de la primera organització pels drets dels homosexuals.

Lili Elbe tenia quasi 50 anys quan li extirpen els genitals. Les complicacions arriben en la següent operació, quan rebutja un trasplantament d’ovaris, la qual cosa provoca que s’haja d’operar diverses vegades. Un any després mor en intentar trasplantar-li un úter, ja que Lili sempre va tindre la intenció de quedar-se embarassada. Abans de la seua mort, Lili va aconseguir el passaport oficial en el qual apareixia amb el seu nom i el cognom que va triar. Com a tal va viure 14 mesos, “tal vegada no és molt de temps”, va escriure a la seua germana, “però m’han semblat una vida sencera i feliç”.

Lili Elbe va morir el 13 de setembre de 1931 i està enterrada en Dresden. Ella continua sent motiu d’inspiració i orgull en el moviment transgènere mundial.

L’EPA de Canals organitza “Les nostres poetes” un recital de poesia que commemora la figura de la dona

Hui dimecres, 30 de març, a les 19.30 hores, tindrà lloc al Centre Cultural Calixte III el recital de poesia anomenat “Les nostres poetes” a càrrec del grup “Les Cervantines” del Centre de Formació de Persones adultes de Canals (EPA), i de les poetesses Maria Josep Juan, Carmen Maroto, Mercé Estrela i Imma López.

Aquest acte ha estat organitzat per la poetessa canalina Maria Josep Juan Ballester i per Fina García Ruiz, directora de l’escola.

A l’acte hi assistirà l’alcaldessa de Canals, Mai Castells, i la regidora, Isabel Real, junt amb l’equip docent de l’EPA.

En l’acte es recitaran diversos poemes que tindran com a protagonista a la dona. En primer lloc, es farà la lectura de dos poemes al·lusius al dia 8 de març. Després llegiran set poemes referits al paper tradicional de la dona rendint homenatge a totes les que les han precedit. Seguidament, llegiran onze poemes de conscienciació, de lluita, de denúncia, de reivindicació i d’esperança. I, com a comiat, es realitzarà un homenatge a totes les que ja no hi són. Cada recital de poesia estarà acompanyada per Mariola Tortosa al violoncel.

Les Cervantines” és un grup d’alumnes de l’EPA que està funcionant des del 2015, les quals treballen la literatura a través del gènere de la poesia.

Tal com comentava la directora, Fina García, «aquest procés acaba en un acte de presentació dels poemes treballats.

Aquest acte busca visibilitzar a les poetes clàssiques i també a les poetes del nostre territori. Per això, també seran elles les que s’incorporen a l’acte per tal presentar una poesia».

L’Ajuntament de Canals prepara l’Escola de Pasqua 2022 sota el lema “Salvem la Pasqua”

La Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Canals ha posat en marxa una nova edició de l’Escola de Pasqua que, sota el lema “Salvem la Pasqua”, es durà a terme els dies 19, 20, 21 i 22 d’abril, en horari de matí de 9.00 a 14.00 hores, en el CEIP José Mollá.

Podran apuntar-se els xiquets en edats compreses entre els 3 i 12 anys que estan escolaritzats. Les inscripcions, que comencen hui dimecres i fins al pròxim dijous, 7 d’abril, seran de manera telemàtica emplenant el formulari d’alta que es trobarà al web www.femescola.es. El preu de l’activitat és de 25 euros.

El nombre màxim de xiquets i xiquetes que es poden inscriure serà de 60. En cada aula hi assistiran 12 xiquets i xiquetes els quals realitzaran activitats d’oci i temps lliure com manualitats, tallers recreatius, jocs, entre d’altres.

Enguany, i com a novetat, es pot demanar el servei de matinera, de 8.00 a 9.00 hores, el qual és totalment gratuït per a les famílies que ho necessiten.

«El propòsit d’aquest any és ajudar a la conciliació de la vida familiar i laboral mentre els xiquets i xiquetes gaudeixen de les seues vacances. Per això, hem inclòs l’opció del servei de la matinera per a poder facilitar la conciliació», comentava la regidora Isabel Arnau.

WhatsApp Portal de Xàtiva