La proposta feminista de Canals, “Dimecres Violeta”, aborda la figura de la poetessa gallega Rosalía de Castro
La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Canals ha volgut fer un xicotet homenatge, en aquesta nova entrega de “Dimecres Violeta”, a una de les grans poetesses de la literatura espanyola del segle XIX com és Rosalía de Castro, commemorant així el seu aniversari: el 24 de febrer de 1837.
A Rosalía de Castro se la considera tot un referent, no sols de la literatura, sinó també del feminisme, pel seu compromís amb les causes socials a través dels seus poemes i novel·les. L’autora, sota una aparença costumista, denunciava injustícies com el classisme o l’exclusió, principalment de les dones.
En les dècades de 1850 i 1860, Rosalía de Castro va publicar poemes en els quals defensava la independència, la llibertat i la igualtat de les dones. En el poemari «Cardes noves» (1880), l’autora va retratar la vida de les dones pobres, excloses i abandonades.
El pròleg «La filla de la mar», un dels seus llibres més intimistes, suposa tot un al·legat d’empoderament femení i reivindicació, «perquè encara no se’ls permet a les dones escriure el que senten i el que saben», afirmaria en el text, publicat en 1859. Els seus personatges femenins, sempre contraposats: o estan sotmeses o intenten rebel·lar-se.
Aquestes últimes, incompreses i aïllades, censurades, vivint amb la incertesa de convertir-se en unes dones sense poder contraure matrimoni en un futur.
En definitiva, cal ressaltar el llegat que va deixar tant en la seua Galícia natal com en la resta del país, perquè amb ella va nàixer un horitzó d’esperança i dignitat per al poble, per a la seua cultura i la seua llengua. I tot això a partir de les idees sobre la dona i el món que ja tenia molt clares amb 21 anys: llibertat, independència i igualtat.
El Club de Lectura de Canals rendeix homenatge a l’escriptora Almudena Grandes
El Club de Lectura de Canals, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, tenen una nova cita amb la literatura amb la novel·la “Inés y la alegría” de l’escriptora Almudena Grandes.
L’exemplar, publicat en 2010, inicia la sèrie “Episodios de una Guerra Interminable”, que continua amb “El lector de Julio Verne” (2012), “Las tres bodas de Manolita” (2014), “Los pacientes del doctor García” (2017), “La madre de Frankenstein” (2020) i l’obra inconclusa “Mariano de Bidasoa”, que donava per finalitzada aquesta sèrie d’episodis.
“Inés y la alegría” és una història d’amor, i la història d’uns dies que van poder canviar per a sempre el destí d’Espanya.
La novel·la va guanyar el Premi de la Crítica de Madrid, Premi Iberoa-mericà de Novel·la Elena Poniatowska i el Premi Sor Juana Inés de la Cruz.
Almudena Grandes va deixar un llegat important, no sols en l’àmbit lite-rari sinó també en l’àmbit històric i reivindicatiu.
La reunió tindrà lloc hui en la tercera planta de la Casa de la Cultura de Ca Don José a les 18.00 hores.
L’Ajuntament de Canals instal·la barreres de formigó per a evitar accidents
La Brigada d’Obres Municipals i Serveis de l’Ajuntament de Canals ha instal·lat i pintat unes barreres de formigó, anomenades “New Jersey”, amb la finalitat d’evitar accidents.
Aquestes barreres de seguretat, les quals estan pintades de groc perquè tinguen bona visibilitat entre la ciutadania, s’han col·locat en el camí de les Setenes, junt el carrer de la Vàlvula, en concret, davant de la zona jove.
El motiu principal és que els vehicles giraven abans d’incorporar-se al carrer de la Vàlvula i podien provocar algun accident entre els vianants.
Des del consistori preocupa la seguretat de tots els veïns i les veïnes de Canals, i per aquest motiu es duen a terme les accions de millora dels carrers del municipi.