Creix la polèmica entre el PP i l’Ajuntament per la gestió de les colònies felines de la ciutat

86

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

La gestió de les colònies felines a Xàtiva s’ha convertit en un dels temes més calents del debat polític local. Després de les dures crítiques del Partit Popular (PP) cap a l’Ajuntament per una suposada negligència en la gestió del benestar animal, l’equip de govern ha desmentit rotundament les acusacions i ha presentat dades que apunten a una actuació decidida en matèria de protecció animal. Mentrestant, l’associació CES Colònies Felines ha reafirmat que, encara que l’Ajuntament ha fet passos per millorar la situació, l’eficiència de les intervencions encara és insuficient.

El PP denuncia la falta de gestió de l’Ajuntament

El Partit Popular, liderat per Marcos Sanchís a Xàtiva, ha llançat un comunicat denunciant la situació de descontrol en les colònies felines, la qual s’hauria agreujat des de la ruptura del conveni amb l’associació C.E.S. en 2020. Segons el PP, la població de gats s’ha multiplicat desmesuradament, arribant a més de 4.000 individus repartits en més de 400 colònies, mentre que la manca de recursos i la ineficàcia del govern local han portat la situació a nivells insostenibles.

Sanchís va criticar l’ús de la subvenció provisional de 48.000 euros atorgada pel Ministeri de Drets Socials, acusant l’Ajuntament d’haver manipulat informació en la seua sol·licitud, incloent l’associació C.E.S., tot i que no hi ha un acord signat amb aquesta entitat. El PP exigeix la reactivació del conveni amb C.E.S. i la implementació d’un pla de control efectiu de la població felina, així com la millora del refugi actual, que, segons Sanchís, no compleix amb les condicions adequades.

El desmentiment de l’Ajuntament: actuació en ferm i subvencions en marxa

L’Ajuntament de Xàtiva, per la seua banda, ha sortit al pas de les acusacions del PP amb un desmentiment categòric, ressaltant que l’equip de govern, encapçalat pel PSPV-PSOE, està complint amb els seus compromisos en matèria de benestar animal. El consistori ha destacat les accions realitzades en 2024, com més de 180 intervencions en colònies felines i gairebé 100 esterilitzacions, així com la col·laboració de 43 voluntaris inscrits en el pla de gestió de colònies.

Susana Gomar, regidora de Benestar Animal, va defensar les accions del govern local en el passat plenari del 3 d’octubre, assenyalant que «som el govern que més ha invertit en benestar animal de la història, els primers a crear una regidoria de Benestar Animal«. Gomar també va detallar que s’han elaborat protocols d’actuació, s’han realitzat rescats d’animals i s’ha instal·lat senyalització per evitar atropellaments en zones especialment sensibles.

L’Ajuntament ha subratllat que la subvenció de més de 48.000 euros del Ministeri de Drets Socials permetrà implementar quatre línies d’actuació clau per al control de la població felina: projectes d’implantació del mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn), tractament veterinari, millora de les condicions de vida i formació del personal municipal, així com conscienciació de la població.

El paper de la Generalitat i la Diputació

Un dels punts centrals en la defensa de l’Ajuntament és la responsabilitat de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, totes dues governades pel PP. Durant el mateix plenari, es va presentar una moció instada pel PSPV-PSOE i Xàtiva Unida per demanar que aquestes institucions atorguen subvencions a les entitats locals per al sosteniment de les polítiques de control de colònies felines, tal com dicta la normativa autonòmica.

Segons l’Ajuntament, aquestes administracions no han proporcionat cap suport econòmic per a la gestió de les colònies felines, a diferència del Govern d’Espanya, que ha concedit la subvenció de 48.000 euros per millorar la situació a la ciutat. «És necessari que Generalitat i Diputació aporten els recursos que els pertoquen per llei«, ha destacat Gomar, lamentant la manca de suport del PP a nivell autonòmic i provincial.

La posició de l’associació CES Colònies Felines

Mentrestant, l’associació CES Colònies Felines, que ha estat al centre de la polèmica, ha afirmat que, tot i que l’Ajuntament està «fent alguna cosa«, la situació no està sota control. L’associació ha denunciat que encara no hi ha un conveni firmat amb l’Ajuntament, i que les accions implementades no són suficients per revertir el problema de superpoblació felina a Xàtiva.

Segons fonts de CES, les intervencions que s’han dut a terme fins ara no han resolt l’arrel del problema, i es requereixen mesures més eficients per assegurar un control sostenible de les colònies felines.

La batalla política i el futur de les colònies felines a Xàtiva

La controvèrsia entre el PP i l’Ajuntament continua creixent mentre la crisi de les colònies felines persisteix. Mentre el govern local defensa les seues accions i demana més suport de les institucions governades pel PP, l’oposició insisteix en la negligència de la gestió actual. La situació posa en relleu la necessitat urgent d’una coordinació entre administracions per garantir el benestar animal i la convivència urbana, al mateix temps que es busca una solució definitiva per a la població felina descontrolada de Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva