Des de Compromís Xàtiva troben «molt trist que la regidora de cultura s’haja atrevit a posar en entredit el procediment de tria de la capital cultural valenciana pel simple fet que no li l’han atorgada a la nostra ciutat«. Per al col·lectiu, «aquestes pataletes infantils i de mal perdre» no són pròpies de persones que lideren projectes que aspiren a aquest tipus de reconeixements.
«Som els primers que volem aquests reconeixements per a Xàtiva, però també sabem quant costen d’aconseguir i la consistència que han de tenir els projectes presentats» han declarat. Per a Compromís Xàtiva, Raquel Caballero ha intentat «sembrar sospites sobre un procediment de tria que és públic i transparent i que es pot consultar al web de la Conselleria«. Per aquest motiu, des del col·lecitu pensen que «potser seria més productiu que Raquel Caballero preguntara als seus companys de partit d’Alcoi i Bocairent com van guanyar aquest reconeixement per al 2021 i als seus companys d’Aielo de Malferit com s’ho han fet per aconseguir el guardó per al 2022«.
Compromís Xàtiva recorda que al seu programa van defensar que la cultura era un dels motors socials i econòmics de la nostra ciutat i que s’havia de bastir una estratègia clara al respecte més enllà de les bones paraules. «La cultura genera benestar, riquesa -no sols econòmica- i ocupació, i com a tal ha de ser tractada i respectada» han declarat.
Per aquest motiu, el col·lectiu denuncia que el sector cultural xativí no està rebent el tractament que es mereix. «Ens podem fer preguntes com, per exemple, si es mereix aquest reconeixement una ciutat que al seu principal espai -el Gran Teatre- programa pràcticament tot en castellà i, pràcticament, sempre producte forà (que no és ni de la ciutat ni de la comarca). Es eixe l’exemple i model d’una capital cultural valenciana?»
D’altra banda, Compromís Xàtiva també explica que «no és la primera vegada que l’equip de govern de Cerdà es du aquests banys de realitat«, ja que «ha passat amb les EDUSI i amb moltes altres subvencions de les que ens hem quedat fora per la baixa qualitat dels projectes«. «No és la primera vegada que ho hem dit però esperem que siga la darrera: cal contractar equips tècnics que ajuden a demanar aquest tipus de subvencions excepcionals«, ja que «el personal tècnic municipal té prou amb densenrotllar el seu treball diari i no pot dedicar a aquests projectes excepcionals el temps que requereixen» han demanat.
Per al col·lectiu, Xàtiva espera més del seu equip de govern que «el mal perdre i les declaracions impròpies«. «Com a mínim que tinguen la humilitat de reconèixer que fallen com a primer pas per començar a fer millor les coses i aconseguir el que tots volem, que en 2023 Xàtiva puga ser la capital cultural valenciana» finalitzen.