Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Des de Compromís per Ontinyent, la portaveu Sílvia Urenya qualifica d’anomalia democràtica el no retornament als seus legítims propietaris de la documentació robada per les tropes franquistes

El senador territorial del Compromís, Carles Mulet, va presentar recentment una pregunta al govern central demanant mesures a l’executiu per a la devolució al territori valencià de la documentació espoliada per les tropes franquistes a particulars, administracions i entitats valencianes i dipositada al Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca.

La pregunta exposava que “entre 1938 i 1943 hi ha constància d’almenys huit vagons de ferrocarril amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l’Arxiu de Salamanca conseqüència de l’espoli a multitud de particulars, entitats polítiques i sindicals, i ajuntaments valencians (com Benigànim, Bocairent, l’Olleria, Albaida, Ontinyent, la Pobla del Duc, Salem i Terrateig).”
Aquesta documentació va servir en molts casos “per a condemnar a mort a milers de persones o reprimir-les brutalment i és de justícia que la totalitat d’aquests papers torne als seus propietaris i, en definitiva, es facilite així la tasca de recuperació de la memòria històrica.
En la seua resposta, el govern central s’excusa en què no s’han tornat els documents per no haver-ho demanat dins el termini de sol·licitud regulat en un decret de 2008.
Per al senador de Compromís, Carles Mulet “aquesta resposta és una nova ofensa, ja que durant aquest interval de temps centenars d’ajuntaments valencians van intentar sense èxit aquesta tornada, sense anar més lluny, les pròpies Corts van aprovar en 2009 i per inusual unanimitat, una proposició no de Llei presentada per Compromís en la qual s’exigia la tornada dels papers.

Segons sentencia Mulet, “el govern central va dissenyar un sistema restrictiu per a demanar la documentació robada, que va fer pràcticament impossible a ningú arribar a aconseguir la tornada dels seus documents. Ara, passat el temps, el PP s’excusa que no hi ha regulació actual que empare aquesta restitució de documentació robada, quan perfectament es podria armar el marc legal per a facilitar una actuació tan bàsica com és retornar el robat als seus propietaris”.
Des de Compromís per Ontinyent, la regidora i portaveu Sílvia Urenya manifestava que “des del nostre partit seguirem treballant allà on calga per posar fi a aquesta anomalia democràtica i que els papers robats durant la dictadura tornen als seus legítims propietaris”. Urenya també afegia que “encara queda molt per fer a la nostra ciutat i al conjunt del país pel que fa a la memòria històrica, una memòria que cal mantindre viva i posar-la en valor perquè les futures generacions no la perden”.

En eixe sentit, la portaveu valencianista posava com a exemple a seguir “la restauració i posada en marxa de les rutes històriques pels refugis antiaeris de la guerra civil proposada per Compromís per Ontinyent en la passada legislatura” ja que així “es genera cultura democràtica, la qual tanta falta fa a la nostra societat”.

WhatsApp Portal de Xàtiva