Compromís demana al Govern que decrete un confinament parcial a tot l’Estat

Compromís demana al Govern Central decrete un confinament parcial a tot l’Estat davant la passivitat de certes autonomies

194

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El portaveu de Compromís al Carles Mulet, ha traslladat avui al Govern Central la proposta elaborada per la coalició que exigeix noves mesures més contundents davant l’alarmant evolució de la pandèmia, després d’haver demanat també ahir la coalició un paquet de mesures autonòmiques mentre des de l’administració central no s’actue.

Tal i com ha recordat el senador valencianista “ahir es van exigir mesures transitòries a nivell autonòmic mentre no s’actue a nivell de l’Estat, i per això toca, davant la no assumpció d’eixes mesures per part de qui té competències autonòmiques, urgir a que l’Estat sí prenga les seues” .

Per a Mulet “estem davant una situació alarmant, que pot dur en breu a un col·lapse sanitari, i no és temps d’esperar a vore si aquest es produeix o no, sino de prendre mesures ja per evitar-ho, ja que estem parlant ja de l’ocupació UCI’s, de a greu afectació a persones amb malalties no COVID-19 per l’ajornament de diagnòstics, tractaments i intervencions quirúrgiques, superació amb escreix dels indicadors establerts pel govern d’Espanya per al nivell d’Alerta 4, etc. Estem parlant de desenes de morts tots els dies al nostre País, on per si aplicar mesures més contundents aconseguim salvar una sola vida, ja hauran valgut la pena. No fer-ho, és ser insensible i irresponsable, ja que no no es tracta de decidir entre economia o salut, estem parlant de salvar vides, i si perdem les vides no hi ha economia ni salut

Mulet ha traslladat al govern d’Espanya la necessitat de que en el marc l’estat d’alarma es decrete un confinament parcial que mantinga les activitats dels serveis públics, l’activitat educativa com a servei essencial, l’activitat econòmica d’acord amb les mesures sanitàries i promovent el teletreball en aquelles activitats en què siga possible a excepció d’aquelles que en suposar espai relacional es decreta tancament i l’activitat de pràctica esportiva saludable i segura.

Igualment, Compromís ha demanat que el govern decrete suspendre o limitar a tot l’estat l’activitat de l’hostaleria, d’establiments turístics, hotelers i d’oci, de centres comercials i establiments comercials no essencials de més de 800 m² i limitar l’activitat als d’amplària igual o inferior. També es demana suspendre espectacles i activitats sense programació estable que impliquen acumulació de persones a l’entrada i eixida a espais, la prohibició de reunions de grups de persones no convivents excepte les activitats relacionades amb la criança o cures de l’àmbit familiar i el confinament nocturn a les 20.00 h. amb excepció de l’anada i tornada al lloc de treball o estudi o habilitació a les CC.AA. en l’actual normativa de l’estat d’alarma per a modular el confinament nocturn total o parcial del territori.

La coalició valencianista també demana la creació de fons d’emergència estatal per a pal·liar els efectes econòmics de les restriccions sanitàries sobre l’activitat econòmica afectada com ara la cultural, comercial, hostalera i turística vinculat al manteniment dels llocs de treball, els drets laborals i el manteniment del treball autònom que incloga la bonificació de les quotes a la Seguretat social proporcional al percentatge de suspensió de l’activitat de l’empresa per a pal·liar els efectes econòmics de les restriccions sanitàries sobre l’activitat econòmica afectada.

La petició al Govern també inclou demanar al govern que envien les dosis de vacunes en funció del ritme de vacunació. Així, les CCAA que tingen en stock el número equivalent o superior a les assignades setmanalment no rebran la següent remesa fins que hagen administrat l’anterior, i que l’excedent s’envie les CCAA que sí hagen esgotat les dosis rebudes de manera que es prime la immunització de la població front a l’acumulació de stock, així com accelerar el procés de vacunació de manera que s’esgote cada diumenge les dosis de vacunes enviades dilluns anterior, sempre garantint la reserva necessària per a l’administració de la segona dosi a les persones que tinguen administrada la primera dosi.

Per a Mulet “la situació és alarmant, en tot l’estat, i mentre hi ha caps de govern autonòmic responsables hi ha altres irresponsables o poc reposables, la majoria estan demanant mesures més contundents, i cal que aquestes siguen generalitzades per evitar greuges i actuar de manera generalitzada, no poden existir velocitats diferents i mesures canviants davant problemes idèntics, en una espècie de subhasta de vore qui és més sensible o més pressionables per cert sectors, més quan la majoria de competències en estes mesures són de l’administració central».

WhatsApp Portal de Xàtiva