Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

Les cebes, el raïm blanc i les pomes fuji són els tres aliments afectats per la rebaixa de l’IVA que més van pujar de preu als grans supermercats l’últim mes. Aquestes conclusions s’extrauen de l’estudi realitzat per FACUA-Consumidors en Acció on analitza l’evolució dels preus entre febrer i març de 2024 en huit cadenes en una sèrie de productes bàsics entre els quals hi ha fruites, verdures, ous, llenties, arròs i olis d’oliva i gira-sol.

Després de les denúncies de FACUA, el passat 21 de febrer el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 va enviar  un requeriment  a les principals cadenes de supermercats i hipermercats per sol·licitar-los que acrediten que les pujades que han aplicat des del gener del 2023 als preus de nombrosos aliments bàsics no han implicat augments als marges de benefici, una pràctica prohibida en els productes afectats per la rebaixa de l’IVA. Mes i mig després, Consumo no ha aclarit si les cadenes han donat resposta.

L’anàlisi de FACUA

El mes passat les cebes van experimentar de mitjana un increment de preu mensual del 14,0%. La pujada més gran es va registrar a Alcampo, passant el quilo de cebes tub d’1,29 euros al febrer a 1,89 euros al març (un 46,5% més). La safata de 500 grams de raïm blanc sense llavors es va encarir de mitjana un 9,6% l’últim mes. La pujada més acusada es va produir a la marca El Mercat d’Aldi, amb un 50% d’increment (d’1,99 a 2,99 euros).

La poma fuji, per la seua banda, costava al març una mitjana de 9,2% més que el mes anterior. La pujada més gran es va donar a la borsa d’1 quilo a Dia, on l’encariment ha estat del 22,8% (de 2,19 a 2,69 euros). Les taronges també van registrar un notable augment en els preus aquestes últimes setmanes. La malla de 4 quilos era un 7,5% més cara que el mes anterior, sent la de Lidl la pujada més notable (de 4,25 euros al febrer a 5,39 euros al març).

Durant el darrer mes també va augmentar el preu de les pastanagues (un 4,6%), de les patates (un 3,6%) i de l’oli d’oliva (un 3%). L’oli que més es va encarir del febrer al març va ser el litre d’oliva suau marca Coosur a Hipercor, que va passar d’estar en oferta a 7,59 euros a costar 13,25 euros (un 74,5% més).

Els xampinyons laminats i el quilo de llenties pardines no van registrar cap variació en els preus l’últim mes. Entre els aliments que costaven al març menys que al febrer hi ha la safata de maduixes de 500 grams (-35,4%), la dotzena d’ous (-3,8%), les pomes golden (-3,4%), les peres conferència (-2,5%), les llimones (-1,7%) o l’oli de gira-sol (-1,5%).

L’oli d’oliva lidera la pujada interanual

FACUA també ha analitzat la variació interanual de preus que s’han produït en aquests mateixos productes afectats per la rebaixa de l’IVA. Segons el reial decret llei pel qual està vigent aquesta mesura, cap dels productes analitzats podria pujar de preu llevat que s’haguessin produït increments en els costos.

L’oli d’oliva lidera la pujada interanual dels aliments amb un increment mitjà del 75,5%. El producte que més es va encarir entre el març del 2023 i el març del 2024 va ser el litre de verge extra Hojiblanca Carbonell a Hipercor, on ha passat d’estar en oferta a 5,99 euros a costar 15,99 euros (un 167% més).

Les peres conferència , per part seva, costen actualment un 30,3% més que fa un any, mentre que l’encariment a les pomes fuji ha estat del 28,4% en aquest mateix període. També han registrat un notable augment de preu les patates (un 15,5%), el raïm blanc (un 13,5%) o les pastanagues (gairebé un 13%).

Dels productes analitzats per FACUA, l’oli de gira-sol  és el que més ha baixat de preu a l’últim any. En concret, ho ha fet de mitjana un 28,9%. La rebaixa més gran es va donar en el litre d’oli de gira-sol Fontasol a Carrefour, que va passar de 3,39 euros el març del 2023 a 1,39 euros el març del 2024 (un 59% menys).

Els  maduixes , per la seva banda, acumulen una baixada del 12,6% els últims 12 mesos mentre que l’ enciam iceberg costa un 5,7% menys que el març de l’any passat. Tant la dotzena d’ ous com el quilo de llimones costa ara un 2,9% menys que el març del 2023.

Consum atén les denúncies de FACUA

FACUA denuncia les pujades des del setembre passat davant la Direcció General de Consum, que depèn ara de la cartera del ministre Pablo Bustinduy . Atenent les denúncies de l’associació, el ministeri va anunciar el 21 de febrer passat que havia enviat  un requeriment  a les principals cadenes de supermercats i hipermercats per sol·licitar-los que acreditin que les pujades que han aplicat des del gener del 2023 als preus de nombrosos aliments bàsics no han implicat augments als marges de benefici, una pràctica prohibida en els productes afectats per la rebaixa de l’IVA.

Tant el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 com les autoritats de protecció al consumidor autonòmiques tenen competències sancionadores davant d’aquestes pràctiques. Se les atorga l’article 47 del Reial decret legislatiu pel qual s’aprova el text refós de la llei general per a la defensa dels consumidors. S’hi defineixen les  “infraccions en matèria de defensa dels consumidors” . I a la lletra f del seu apartat 1 indica que ho són  “l’incompliment de les normes reguladores de preus (…) o qualsevol altre tipus d’intervenció o actuació il·lícita que suposi un increment dels preus o marges comercials” .

WhatsApp Portal de Xàtiva