Canals acollirà una de les principals activitats didàctiques i de sensibilització, basades en la Cultura de la Pau i la no-violència, de la primera edició del projecte “València per la Pau.”, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de València, sent l’objectiu d’aquest projecte acostar l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població de diferents municipis valencians, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans.
L’activitat que es realitzarà al municipi de la Costera, serà presentada pel Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Canals i Regidor d’Educació, Vicent Tornero, i la Regidora de Serveis Sociosanitaris i Vicepresidenta del Fons, Verónica Ferri, i tindrà lloc el divendres 6 de novembre, a les 18:00 h, a la Casa de la Cultura Ca Don José (C/ Diputació, 1), és una campanya de sensibilització a través del documental d’investigació “Els Fils del Tauler”, que parla sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics. La projecció del documental estarà seguida d’un espai per a la reflexió que comptarà amb la participació de Josep Gayà, director del documental, de protagonistes del documental i del públic assistent. Prèviament, el dijous 5 de novembre, aquesta activitat es realitzarà per a l’alumnat de l’EPA de Canals. “Els Fils del Tauler” ha estat recentment premiada com a millor documental en la categoria de migmetratge documental del Festival Internacional de Cine de la No-Violència Activa. Aquesta jornada, amb assistència limitada, s’ha adaptat a la situació sanitària actual i comptarà amb totes mesures indicades i recomanades per les diferents autoritats sanitàries
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació municipalista valenciana de cooperació internacional al desenvolupament
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 124 entitats locals valencianes sòcies (115 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència.
La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.