Tot va començar realitzant el primer toc el 7 de maig de 2007. Després de la restauració de les campanes (2006-2007) Felipe Sanchis va voler recuperar el toc manual de campanes (que no es realitzava des de 1974 en electrificar-les). El primer toc manual es realitza eixe dia i, després, es van anar incorporant altres joves repicant i voltejant les campanes amb molt d’entusiasme.
A principis de juliol de 2007 es va interrompre de nou el toc manual de campanes a causa de la urgent restauració de la Torre Campanar. Durant aquest període l’Associació Cultural va decidir constituir-se com a tal i ser reconeguda i registrada segons les exigències de les lleis. Reunida i presentada tota la documentació, el dia 19 de novembre va ser inscrita en el Registre d’Associacions de la Generalitat Valenciana. La notificació i registre els arribà el dia 4 de desembre, dia de Santa Bàrbara, Patrona dels Campaners. També van realitzar les gestions per a tindre número de CIF i estar inscrits en el Registre Municipal d’Associacions de l’Ajuntament de Moixent.
A més de millorar la sonoritat, l’associació protegeix el campanar en emetre unes vibracions més suaus i moderades, tenint en compte que el campanar està exposat, per la forma del pinacle, recollint aigües i elements de meteorització, a patir humitats. Fins i tot han realitzat visites per a supervisar l’estat de la zona del campanar. Es preocupen pel correcte manteniment de les campanes i accessoris, i col·laboren a l’estalvi d’electricitat.
Les variacions del temps no han sigut mai un obstacle ni tan sols motiu de dubte: fred o calor, gel i aires que se’t porten en nits de molt de fred com a dies clars i radiants. Amb els campaners, el campanar rep la presència de qui alegra amb la seua companyia i fa reviure les campanes, no mecànicament sinó amb l’acció de les mans humanes.
La majoria dels membres de l’Associació són joves i han dedicat molt de temps i moltes energies de la seua joventut a aquest art del toc manual de campanes de l’Església Parroquial.
«Han sigut anys molt intensos d’activitats i adveniments que mai vam poder imaginar en començar aquest camí» han declarat els campaners. «Hem viscut moments feliços i inoblidables. Servir al nostre poble, en la nostra vida cristiana, en el nostre Patrimoni. Tocar les campanes, ha sigut una porta oberta a noves amistats. I seguirem amb el mateix entusiasme que aquests últims anys, fent sonar les campanes manualment, per a continuar procurant la millor sonoritat, i preservant la Torre Campanar del nostre benvolgut poble«.
«Des del nostre original campanar ressona, en les campanes, per a Moixent, la veu de Déu que uneix el cel i la terra. Amb els seus sons percebem les veus més altes i antigues del nostre poble que convoquen, alegren, i també acompanyen en els moments de dificultat. Veus de les campanes que van resultant familiars, entranyables, per a moltes generacions«.
Han recuperat de tocs tradicionals de campanes de Moixent i investigació sobre aquest tema
Des de l’any 2008 el mes d’agost per a la setmana de festes Patronals organitzen la Visita Guiada al Campanar. En 13 edicions han pujat en total 5.693 persones només en les Visites durant aqueixa setmana. També hi ha hagut visites especials com la Trobada d’escoles en valencià que va tindre lloc l’any 2011 amb un total de 286 visites o grups de xiquets de l’escola d’estiu i grups de joves i d’Iniciació Cristiana.
«Fruit del nostre treball i la nostra obstinació ha sigut recuperar dues campanes de les Alcuzas, Sant Jaume que era a la Casa Orà i Nieves de la Casa Rabosa que continuen vives en el nostre campanar i de tindre una veu silenciada durant molts anys tornen a sonar, salvat el seu saqueig» han indicat els camapenrs.
A proposta de l’Associació Campaners de Moixent l’any 2012 la parròquia va finançar la construcció d’una Matraca per a instal·lar-la en el Campanar per al Tridu Pasqual.
«Com a Associació hem aconseguit tres subvencions públiques pel patrimoni del nostre poble: dues de la Diputació de València per a restaurar una imatge de la Verge dels Àngels i una altra per a restaurar la Gerga del Reliquiari; i una de la Conselleria d’Educació per al programa de Setmana Santa en 2011» han informat.
Sel’s ha confiat la custòdia del Museu Pare Moreno dotant-lo de dinamisme en les seues exposicions, han incrementat informació complementària d’alguns objectes artístics de la parròquia; cada any, amb l’esforç de vitalitzar el Museu, aprofiten per a oferir mostres puntuals de peces restaurades del patrimoni parroquial o panells fotogràfics sobre esdeveniments o efemèrides. Obrin el Museu a part de les visites concertades durant l’any en dates prèviament avisades en la web de la seua Associació.
Com a Associació i en contacte permanent amb la parròquia han col·laborat en moltes tasques parroquials de caràcter voluntari. Perquè sent joves i en actitud servicial se’ls han confiat constantment tasques que requereixen un equip de persones. Andes de setmana Santa i festes Patronals, muntatge i desmuntatge del pal·li, imatges, neteja de locals, mercats ambulants, plantació nou arbratge en el calvari…