Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

  • La Boccia, un esport de convivència, un documental sobre esport inclusiu presentat per ASPROMIVISE
  • Un documental que té com a fil conductor a la boccia i com a protagonistes a les alumnes de l’IES Simarro i als jugadors de boccia d’Aspromivise. Miquel Camarassa i Sandra Garcia han estat els responsables del producte final

La inclusió en els espais educatius utilitzant l’esport com a palanca per a l’acció en aquesta comunitat és un dels objectius que Aspromivise pretén portar a terme mitjançant projectes com el que ha presentat. La pandèmia ha fet canviar la forma d’intervindre en iniciatives com aquestes, però no la finalitat, ni molt menys el col·lectiu al que va dirigit. La comunitat educativa continua siguent el focus en aquest tipus d’intervencions. “Una forma de donar ferramentes tant al professorat com a l’alumnat per a poder reflexionar sobre el potencial de l’esport per a transformar la societat. El futur de la nostra societat és el grup de població que es troba als instituts i col·legis i està en ple procés d’aprenentatge. Estem convençudes de que fer coincidir l’educació i l’esport és un camí apassionant però de vegades difícil” justificaven des d’Aspromivise en la presentació del documental.

ASPROMIVISE, entitat sense ànim de lucre fundada en 1966, té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional intel·lectual i física i de les seues famílies. Però des de fa anys també està convençuda de que transformar la societat per convertir-la en un espai més inclusiu és un dels reptes que es proposa en el seu dia a dia.

Baix el convenciment de que tot comença en l’educació i de que ha agafat l’oportunitat que se li està plantejant per humanitzar aquesta, aquest projecte és un pas per seguir aquesta línia.

Prioritzant valors fonamentals com la diversitat, la tolerància i la creativitat, però sempre amb una actitud oberta al canvi Aspromivise vol ser una entitat que presumisca de ser generadora de coneixements” afirmava David Soler, Monitor d’Esports del Centre Ocupacional.

Des de fa uns anys Aspromivise ha programat activitats de demostracions d’esport inclusiu als diferents centres educatius de la ciutat, de la comarca i fins i tot del País Valencià. Activitats esportives amb xiquetes i xiquets que han servit també per a sensibilitzar a la població més jove de les capacitats que té el col·lectiu en el que treballa Aspromivise i de donar visibilitat a un sector que demana el protagonisme que li correspon.

El propi David Soler continuava diguent que “aquest projecte, subvencionat per la Conselleria d’educació, Cultura i Esports, ha anat creixent a poc a poc des de fa 11 anys, però va ser en 2017 degut a l’augment i al compromís que hem agafat amb els diferents centres educatius als que acudim quan li vam donar forma al projecte amb una temporització de totes les activitats realitzades durant el curs acadèmic. Ja a partir del 2018 el projecte va més enllà del temps laboral del centre ocupacional i també més enllà dels àmbits exclusius de l’educació formal ja que les demostracions s’han estès a altres col·lectius receptius d’aquesta forma d’entendre l’esport”.

El document audiovisual intenta substituir la presencialitat d’Aspromivise als centres i entitats educatives conseqüència de la situació sanitària que ens està tocant viure. Un document elaborat per provocar reflexions al voltant de la pràctica de l’esport amb persones amb capacitats diferents. Amb la premissa de treballar potenciant les capacitats de les persones i no les seues limitacions el document navega a través d’un esport com la BOCCIA que serveix de fil conductor per posar al descobert diferents temes de reflexió.

Temes que serviran per realitzar plantejaments al col·lectiu que s’ha dirigit de que l’esport és una eina de treball on totes i tots tenen cabuda i que si es té en valor les capacitats de les persones els beneficis seran infinits.

WhatsApp Portal de Xàtiva