La setmana passada, a conseqüència de la carrera popular del passat més d’abril, la periodista esportiva Sandra Córdoba publicava un article que parlava de l’efecte Aspromivise. Una expressió que reflexa moltes vivències, experiències i sobretot emocions. Eixes que et transporten a créixer com a persona. Aspromivise entre altres moltes coses, és això, emocions, la base per generar persones que milloren la societat en la que ens ha tocat viure. L’efecte aquest cada vegada arriba més lluny, inclús fóra de la zona geogràfica de confort per a, d’aquesta manera, trencar barreres i fer d’Aspromivise una entitat amb un missatge educatiu. Badalona ha estat en aquest cas la ciutat que ha sofert les conseqüències de l’efecte Aspromivise.
La setmana passada, un grup d’usuàries i usuaris d’Aspromvise van viatjar al pavelló on fa 30 anys esportistes com Michael Jordan o Magic Jhonson participaven a les Olimpiades de Barcelona’92 per tal de realitzar el que fan de manera rutinària totes les setmanes. Generar arguments per a una educació en valors a través de l’esport. Les persones receptores?, membres d’un club de bàsquet històric i els seus aficionats i aficionades, el Joventut de Badalona.
Primer la cantera d’aquest club, després pares i mares d’aquestos jugadors i jugadores, el planter del primer equip i un pavelló amb mes de 9500 persones van ser les que van poder veure les diferents accions d’un grup d’esportistes que van viatjar a terres catalanes per impartir docència.
Parafrasejant a la periodista abans esmentada, Sandra Córdoba, Les barreres socials sempre es derroquen millor si l’espenta és col·lectiva. Joventut de Badalona i Aspromivise, totes dues entitats agafades de la mà van ser capaç de donar visibilitat a un sector de la societat, aficionada a l’esport i conduïdes per l’afició al bàsquet va veure com Jesús, Nacho, Sara, Martin i Ramon realitzaven un esport tenint unes capacitats molt diferents a totes les persones a les que anava dirigides. Esport inclusiu a través de la Boccia, amb esportistes amb capacitats molt diferents, però amb una gran energia per provocar aquest efecte Aspromivise.
“Estar davant de 9500 persones, al descans d’un partit de bàsquet de la millor lliga d’Europa, amb dos equips referents al bàsquet mundial com el Joventut i el Baskònia, avalats per una entitat com l’ACB és una situació impensable fa anys, però que gràcies a al treball constant d’aquestos esportistes s’ha convertit en una realitat. Sembla una actuació aïllada, però estem convençudes de que l’èxit s’aconsegueix per la suma de xicotetes i senzilles accions, i aquesta és una d’elles” comentava Mari Carmen Ferri només acabar el partit entre el Joventut i el Baskónia.
Per la seua part, una altra de les entrenadores dels esportistes que realitzaren l’exhibició, Marta, comentava que “ha estat una experiència molt positiva i emotiva. Que un club com el Joventut de Badalona obriga les seues portes i tinga en la seua programació una filosofia d’educació inclusiva basada en el respecte i educació diu molt d’aquesta entitat. Estem convençudes que aquesta és una forma de buscar un món millor, i la Penya ho està facilitant. Sols tenim paraules d’agraïment per a totes les persones que ens han atés i ens han obert les portes d’aquest club. David Jimeno és una persona que transmet il·lusió i sobretot el convenciment de treballar per formar persones. A cada moment ens demostra el cor tan gran que té. Important en els temps que corren. Amb iniciatives com aquesta queda de manifest que si som capaços d’educar en la diversitat no seria necessari després parlar d’inclusió. Estem més que convençudes que amb aquest camí una societat millor és possible”.
La sinèrgia entre Aspromivise i el Joventut ha tingut efecte, un efecte que cada vegada arriba a més persones i té una recompensa en la societat que de segur les futures generacions es veuran beneficiades. Açò és l’efecte Aspromivise.