Aspromivise en el dia internacional de l’esport per al desenvolupament i la pau

L’esport inclusiu, un dels objectius principals en Aspromivise

123

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Des de fa molts anys Aspromivise, a través dels usuàries i els usuaris del centre ocupacional van apostar per l’esport com a ferramenta per a aconseguir molts dels objectius que es plantegen en el seu dia a dia. Salut, relacions, entreteniment, habilitats, són conceptes que van molt units a la pràctica esportiva, per tant era d’esperar que una entitat com aquesta que atén a persones amb diversitat funcional utilitzara l’esport com a eina per treballar en el seu dia a dia.

Sonia Wolski, una de les fisioterapeutes del centre ocupacional afirma que “l’esport posseeix un gran potencial per a millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional i proporcionar un accés més igualitari a la participació dins la societat, convertint d’aquesta manera la pròpia societat en un espai de convivència més just”.

En el Dia Internacional de l’Esport per al Desenvolupament i la Pau, Aspromivise vol fer ressò d’aquesta idea que porta utilitzant des de fa més de dues dècades i sempre ho ha fet tenint present el caràcter inclusiu de la pràctica esportiva.

És evident que a mesura que ha anat avançant la societat l’esport ha evolucionat en molts aspectes. En els últims temps se li pot considerar com una finestra al món a través de la qual poder oferir a la societat tot el seu potencial. En tots els sentits i per tant gràcies al seu gran poder de difusió, pot i deu ser un element molt important d’integració i normalització social per a les persones que presenten capacitats diferents.

Antoni Soler, monitor d’esports del centre ocupacional afirmava que “la inclusió suposa un gran esforç, ja que ha de permetre atendre a totes les persones que participen en l’activitat esportiva, però estem convençuts que és la forma més justa de veure aquesta pràctica esportiva, i Aspromivise ha de ser un referent”.

Una forma d’entendre l’esport que en Aspromivise suposa el seu dia a dia, d’ahí que moltes de les activitats que al centre s’ofereixen a través del’esport tenen aquesta finalitat. A través d’esports com la Boccia, el Bàsquet, la Pilota Valenciana, el Colpbol, l’Atletisme, el Ciclisme, el Hoquei, el Bàdminton, la Petanca, la Natació…

Aspromivise entra de forma molt directa en altres col·lectius per poder practicar activitat física de forma conjunta. Així, Centres de Menors, Centres Penitenciaris, Col·legis de Primària, Instituts de Secundària, Mòduls de Formació Professionals, Cefires, Clubs Esportius, Universitats, Acadèmies de tecnificació, Campus esportius, Federacions, diferents entitats privades…, tots i totes han compartit espai i pistes de manera conjunta amb esportistes del centre ocupacional. Tenint en compte aquesta realitat els aspectes tècnics o tàctics no són l’objectiu principal, sinó més bé uns altres, on prima el donar a conèixer una altra manera de practicar esport i el que es permeta jugar a certes persones atenent a les seues capacitats físiques i no biològiques.

En el Dia Internacional de l’Esport per al Desenvolupament i la Pau, és important que associacions com Aspromivise mostren tota la seua capacitat esportiva i sobretot, la seua forma d’entendre l’esport. El propi Antoni Soler, en un dia com aquest afrma que “l’esport inclusiu és una actitud cap a la pràctica esportiva, totes i tots hem de poder practicar esport i les diferents capacitats mai han de ser un entrebanc”.

El que moltes associacions o entitats com les abans esmentades contemplen la pràctica d’activitats inclusives en les seues programacions fa pensar que alguna cosa està canviant i que aquesta inèrcia s’ha de potenciar pel futur de l’esport i per descomptat de la nostra societat.

WhatsApp Portal de Xàtiva