L’Ajuntament de Xàtiva ha donat a conèixer els premis 9 d’octubre 2021, que recauran en tres reconegudes persones amb una àmplia trajectòria cultural i etnològica vinculada a Xàtiva com són el fotògraf Antoni Marzal, la mestra de danses tradicionals Raquel Langa i el professor i estudiós Antoni Martínez.
Antoni Marzal serà reconegut pel seu inestimable testimoni de la història i el pas de temps a Xàtiva gràcies a la recol·lecció, durant dècades, d’una col·lecció gràfica de milers de fotografies. Una ingent producció gràfica que ha estat sempre a disposició de tot un seguit d’entitats culturals de la ciutat de manera totalment desinteressada.
Per la seua part, la professora de danses Raquel Langa rebrà aquesta distinció en reconeixement a la seua contribució per la recuperació de les tradicions i els balls del poble inculcant l’estima pel folklore valencià a noves generacions, i difonent els valors culturals de Xàtiva tant a l’Escola de Danses com a l’Associació del Corpus.
Per últim, el professor Antoni Martínez també serà reconegut per la seua contribució durant tota la seua vida a la difusió dels valors culturals de la ciutat, amb la publicació de desenes de llibres sobre Xàtiva, la seua vinculació al teatre i la recopilació d’una gran col·lecció de documents gràfics i literaris de la història de la ciutat.
Tots tres rebran aquest reconeixement el proper dia 9 d’octubre, a les 12 hores, a la porta de l’Aljama de Sant Josep, en un acte institucional que es recupera després d’un any d’aturada a causa de la pandèmia, que va obligar a realitzar el tradicional acte al pati de la Casa de Cultura.
Programació
La programació d’aquest any a Xàtiva amb motiu del 9 d’octubre comptarà amb la disparada de tres castells de focs artificials, dos d’ells en la «Nit del Foc» organitzada per l’Ajuntament per al dia 8 d’octubre, i un tercer el mateix dia 9 d’octubre patrocinat per la Diputació de València amb motiu de la campanya de festivals pirotècnics «Torna la llum».
Pel que fa als dos castells del dia 8, el primer d’ells es dispararà des del pati del col·legi Teresa Coloma a les 00:00 hores, mentre que el segon, que s’iniciarà una vegada finalitze el primer, es llançarà des del pavelló Francisco Ballester. El castell del dia 9 d’octubre tindrà lloc a les 22 hores i es dispararà també des del pàrquing del pavelló esportiu.
A més a més, el dia 8 a les 20 hores es realitzarà el concert etnològic «Eduard Navarro Ensemble Duna» al convent de Sant Domènec emmarcat en el Festival de Música Folk i del món 2021 (entrades limitades i disponibles a Casa de Cultura), mentre que el dia 9 a les 12 hores es recuperarà el tradicional acte de commemoració institucional del 9 d’octubre a la porta de l’Aljama de Sant Josep, amb l’ofrena d’una corona de llorer i l’acte d’entrega dels premis 9 d’octubre. En aquest acte participaran el grup de Danses Socarrel, la Muixeranga de Xàtiva i la Colla de tabalets i dolçaines la Socarrà.
Per tancar la programació, els dies 9, 10 i 12 d’octubre tindran lloc visites teatralitzades al castell a càrrec de Teatre de la Lluna. L’horari serà a les 11 del matí i a les 17 de la vesprada els dies 9 i 10 d’octubre i a les 11 del matí el dia 12 d’octubre.