Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

El valencià Álex Gambín ha aconseguit el primer premi al concurs nacional de Pintura Juan Francés Fira d’Agost 2024, dotat amb 5.000 euros, amb l’obra «Las moscas también muerden».

En paraules de l’autor, el llenç guanyador (oli sobre tela) es mou entre allò memorable i el desig de l’oblit, topant-se amb imatges que no s’allunyen de nosaltres. «Poden ser somnis llunyans que segueixen presents, pot ser que una música de la teua infància seguisca foradant rítmicament i al cap de vint anys la tornes a escoltar i la conegues tant o més que en el passat. Cap on van aquestes imatges no és una que cosa que puga’m dilucidar, a l’igual que ocorre amb la pregunta sobre les mosques i la seua mossegada».

Álex Gambín (València, 1996) és graduat en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts San Carlos de la Universitat Politècnica de València, amb màster en Producció Artística. El seu treball en l’entorn urbà l’ha portat a participar en nombrosos projectes al llarg de tot el territori espanyol, com ara Salamanca, Sevilla, la Rioja, Barcelona o Màlaga; a més de en altres països com ara França o Itàlia. Ha participant en una gran quantitat d’exposicions col·lectives a València i Madrid, així com també exposicions individuals a galeries de Barcelona i València.

El segon premi del concurs nacional de pintura Juan Francés Fira d’Agost 2024, valorat en 3.000 euros, ha recaigut en l’obra «La lucha» (pintura acrílica sobre llenç), de Volkan Diyaroglu Ozbek, un treball de la sèrie «Melodrama» que va començar a desenvolupar en 2023 destrossant les seues pròpies obres de paper del passat i recreant-les de nou sobre el llenç d’una manera hiperrealista. Aquest artista turc, que viu i treballa a cavall entre Berlín, Santocko i València, ha aconseguit reconeixements com ara una menció en 2020 a la II Biennal de Pintura Mª Isabel Comenge, el primer premi al XXXV Premi Bancaja de Pintura, Escultura i Art Digital d’Espanya (2008) i ser finalista a la Next Star Artist Competition d’Austràlia (2008). Compta amb nombroses exposicions individuals a les seues esquenes en ciutats com ara Estambul, Oporto, Brussel·les, París, Singapur o València.

El jurat del certamen també ha volgut reconèixer amb una menció d’honor l’obra «Treinta y un segundos», de l’artista valenciana Estefania Serrano Soriano. Una obra que pertany al projecte «Línea y plano sin el punto» que va sorgir com una reflexió sobre l’obra artística pròpia i la seua relació amb alguns dels moviments artístics que han abordat la geometria com ara el Suprematisme i el Neoplasticisme. L’autora d’aquesta peça és graduada en Belles Arts per la UPV amb màster en Producció Artística, i compta amb exposicions individuals a localitats com ara València, Castelló, Sagunt o Sogorb; i col·lectives a Castelló, Badajoz, Ourense, Sevilla, La Rioja, Salamanca i Xàtiva, on ja se li havia seleccionat alguna obra en aquest mateix certamen.

El jurat del premi ha estat compost per Jorge López, director de la galeria que porta el seu nom a València; per la comissària i experta en art María Tinoco Suárez i per la professora de la facultat de Belles Arts de la UPV Sara Vilar García.

Aquest any presentat al concurs un total de 455 obres de 309 participants diferents. Entre les procedències destaquen València (87), Madrid (43), Barcelona (31), Sevilla (14), Múrcia (13), Alacant (12), Astúries (11), Granada (10) i Castelló (7). També han participat artistes d’altres localitats i procedències com Ciutat Real, Huelva, Burgos, Cantàbria, Albacete, Illes Balears, Biscaia, Zamora, Màlaga, Guipúscoa, Saragossa, Almeria, Tarragona, Las Palmas, Segòvia, Guadalajara o La Rioja.

L’acte d’inauguració de la mostra, amb les obres guanyadores i la resta d’obres seleccionades per a l’exposició, tindrà lloc demà dimecres 15 d’agost, a les 12 hores, a la sala de les columnes de la Casa de Cultura de Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva