Un mes i escaig després de la inauguració del JOC, Espai Joventut, Oci i Cultura, que va tindre lloc el passat 14 de desembre, l’Ajuntament de Xàtiva ha fet una recopilació de dades per avaluar inicialment el seu funcionament. S’estima que al voltant d’unes 3.600 persones, la majoria joves, han fer ús d’aquestes instal·lacions durant el seu primer mes de vida, sent el dia 27 de desembre el de major afluència de públic, amb unes 180 persones.
Les vesprades de dilluns a dijous, l’ús majoritari de la instal·lació té a veure amb l’oferta d’oci. Diàriament, s’hi poden trobar grups d’entre 20 a 25 joves en els espais recreatius i de videojocs. S’ha pogut observar que una de les zones més demandades pels usuaris és l’àrea recreativa, dotada amb billar, futbolí, pin-pon i dards, sorprenentment per damunt de l’àrea de videojocs.
Entre els gustos dels joves, s’observa una preferència pels jocs grupals sobre els de parella o individuals, amb la qual cosa es produeix un cert foment de la interacció entre els joves de distints grups, edats, gustos o preferències. En el cas dels videojocs, s’utilitzen més aquells jocs en què poden participar fins a 4 usuaris simultàniament.
Pel que fa a la zona de cuina i jocs de taula, els tècnics municipals al servei del JOC fan constar que hi ha hagut un increment important de l’ús d’aquestos espais des de finals de desembre fins a l’actualitat, ja que els joves usuaris han anat experimentant un procés de familiarització respecte dels espais disponibles i els diversos usos que se’n pot fer.
A més a més, el JOC està dissenyat per al desenvolupament de programes de l’àrea de Benestar Social, com ara Ganbaru (programa de reforç escolar i d’autoestima per a menors de famílies en risc), Mentalis (adreçat a majors afectats per malalties de deteriorament cognitiu) o tallers del curador, que fins el moment han generat un grup d’usuaris habituals que ronda les 70 persones, de distintes edat i sexe. Per exemple, el programa “I ara què?”, taller d’estímul de l’autonomia personal adreçat a persones amb diversitat funcional i desenvolupat en col·laboració amb Aspromivise, s’ha traslladat del centre de serveis socials del carrer Engay al JOC. En aquest programa participen regularment 15 usuaris, a més del seus monitors.
D’altra banda, els programes “Mentalis” i “Ganbaru” han començat a funcionar aquesta setmana, amb uns grups inicials de 20 i 10 usuaris, respectivament. Altres programes, en canvi, es troben en una fase progressiva d’implantació. És el cas dels programes Cinefòrum, Menuts xefs, Fun English, Dibucomptes o els campionats de Playstation.