Que és la Fisioteràpia Integrativa?
La Fisioteràpia Integrativa és una forma diferent d’enfocar al pacient en fisioteràpia. Nosaltres, els fisioterapeutes, i en general quasi tots els professionals de l’àmbit sanitari, estem acostumats a tractar malalties. La Fisioteràpia Integrativa canvia aquesta forma d’enfocar al pacient de forma parcial, i busca una visió més global, buscant l’equilibri entre els diferents sistemes interns, i sobretot una coherència emocional.
Explica’ns que vol dir coherència emocional.
La coherència emocional és una eina molt utilitzada a les medicines asiàtiques, com la medicina ayurveda, la medicina tradicional xina, o la medicina tibetana i a les facultats d’aquells països l’estudi de la coherència emocional està inclòs als programes d’estudi de les facultats de medicina. Ací a Espanya està totalment separada de la medicina, cosa que no entenc, i els professionals que s’encarreguen de tractar aquesta part la majoria de vegades no solen ser professionals titulats, cosa que l’entitat mèdica aprofita per a descartar aquest tipus de tractaments, mal anomenant-los «teràpies alternatives».
Feta aquesta petita introducció, et diré que la coherència emocional és aquella que busca l’alineació del que pensem, el que sentim i el que fem. O dit d’altra forma, busca l’alineació entre la ment, el cos i les emocions. Per lo tant en Fisioteràpia Integrativa no parlem mai de malalties, sinó de persones.
La Fisioteràpia Integrativa està indicada per a qualsevol pacient amb una patologia pròpia del tractament amb fisioteràpia. Totes les patologies musculars, articulars, tendinoses, osees… Encara que probablement està més indicada cap a les patologies més cròniques.
Aleshores, en que és diferència de la fisioteràpia tradicional?
No són tan diferents, ja que en Fisioteràpia Integrativa el que més utilitzem són tècniques de fisioteràpia. La principal diferència radica en què al pacient també se li fa una valoració de l’estat emocional, ja que probablement una desarmonía en l’estat emocional siga la principal causa del problema físic. És el que anomenem somatització de l’estat emocional.
Com vas arribar a proposar la Fisioteràpia Integrativa?
La meua formació és molt amplia. Després d’estudiar fisioteràpia, també em vaig formar en osteopatia, teràpia miofascial, bioenergètica i bioneuroemoció. Totes aquestes teràpies són les que intente integrar en una disciplina. La societat actual demanda una major comunicació entre el professional sanitari i el pacient, a part d’una humanització de l’estament sanitari. Aquestes necessitats, entre altres, són les que cobreix la Fisioteràpia Integrativa. Hi ha una gran demanda de professionals més humanitzats i més dedicats a la gent. De fet, aquest novembre, comence a impartir classes de Fisioteràpia Integrativa a Madrid, al centre de teràpies naturals Alzentro. Tinc moltes ganes de fer arribar als meus companys fisioterapeutes els meus coneixements i la meua experiència.
Ací disposes de links als seus cursos