Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El Gran Teatre de Xàtiva alberga aquesta setmana dues obres teatrals en valencià organitzades per la regidoria de Política Lingüística, en una iniciativa encaminada a potenciar l’ús del valencià entre l’alumnat dels centres educatius.

900 alumnes de la ciutat participaran entre hui i demà de la campanya «Anem al teatre», amb la finalitat de que l’alumnat gaudisca d’obres teatrals en valencià afavorint la normalització i difusió del valencià en aquest àmbit cultural, combinant la vessant lúdica amb l’educativa.

Aquest dijous de matí s’ha representat l’obra «Astrolabi» (companyia Disparatario), adreçada a tercer, quart, cinquè i sisè de Primària, i en la que han participat els centres Jacint Castanyeda, Taquígraf Martí, La Immaculada i Nuestra Señora de la Seo.

Astrolabi conta el viatge de Duna, l’odissea d’una xiqueta que esdevindrà dona tractant de fugir d’un destí imposat. Però és també la història de totes les dones que va trobant al seu camí: al desert, a la mar, a la ciutat, a l’àrtic… amb els seus ensenyaments, Duna anirà prenent consciència de la veritable dimensió del món i de la seua pròpia com a esser humà i, sobretot, com a dona. «Astrolabi» és un espectacle per a tots els públics que combina titelles i actrius, música i paraules, afectes i aventures en escenaris tan diferents com el Sàhara, una astronau o un iglú.

D’altra banda, demà divendres es representarà per a l’alumnat de Secundària i Batxillerat l’obra «L’increïble assassinat d’Ausiàs March», a la que assistiran l’IES Doctor Lluís Simarro Lacabra i Nuestra Señora de la Seo.

En aquesta funció Ausiàs March ha mort. Certament va morir fa segles, però… va morir del tot? Per què hi ha un carrer d’Ausiàs March a cada poble? Per què hi ha escoles, instituts col·legis majors i tants altres coses que porten el seu nom? Què significa tot això? És possible que la vida d’un escriptor perdure si la seua obra transcendeix, si es converteix en clàssica, si l’autor mateix es converteix en un símbol? I què signifiquen els símbols per als pobles? L’increïble assassinat d’Ausiàs March és un espectacle en forma de thriller en què, a partir d’una investigació policial, s’indaguen les raons d’un assassinat i es busca el seu culpable. Es viatja, a través de cançons i música en directe, a través de la memòria que travessa el temps, a la València del segle XV i a la València de hui per conèixer l’Ausiàs March del segle XV i el que hui perdura.

WhatsApp Portal de Xàtiva