Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor, se celebra el 23 d’abril i va ser decretat per la UNESCO amb l’objectiu de fomentar la lectura, a més de donar a conéixer el dret de la propietat intel·lectual per a l’autor de la seua pròpia obra literària.

Com s’origina aquesta celebració?

El Dia Mundial del Llibre, va tindre el seu origen el dia 15 de novembre de l’any 1995 com una manera de rendir un homenatge a grans escriptors universals com Miguel de Cervantes, Garcilaso de la Vega, Williams Shakespeare, Vlamidir Nabkov, Josep Pla, Manuel Mejías Vallejo, entre altres.

Va ser a través de la UNESCO que es va decretar el dia 23 d’abril, ja que en aqueixa data se celebra el natalici o mort d’aquests il·lustres personatges de la literatura. Això es va aconseguir gràcies a la col·laboració de la Unió Internacional d’Editors i la fi dels quals va ser, no sols fomentar la cultura i les lletres en el món, sinó també, buscar una manera de protegir la propietat del dret d’autor.

A partir d’aquesta data, es busca rendir un homenatge universal als llibres i autors, així com fomentar i descobrir el plaer de la lectura, valorar tota l’aportació cultural i el llegat dels grans escriptors tant del passat com del present.

La lectura, més important que mai

En l’època que estem vivint, amb la pandèmia de coronavirus, els llibres ens ajuden més que mai a mantindre’ns informats, entretinguts, a estendre llaços amb altres persones i amb altres cultures, a fomentar la nostra creativitat.

Com diu en el seu missatge d’aquest any 2021, Audrey Azoulay, Directora General de la UNESCO, amb motiu del Dia Mundial del Llibre: «els llibres tenen aqueixa capacitat única d’entretindre’ns, d’instruir-nos, de ser alhora l’instrument que serveix per a eixir de si mateix i per a trobar-se amb un autor, una autora, un univers o una cultura, i d’oferir un temps per a submergir-se més profundament en si mateix.»

Què són els drets d’autor?

Els drets d’autor, es refereixen a un conjunt de principis i normes jurídiques que estableixen els drets morals, patrimonials i universals que tenen tots els autors i escriptors d’obres literàries, científiques, musicals, artístiques o de caràcter didàctic.

En aquesta categoria també estan els creadors de programes informàtics, els anunciants i publicistes, els productors de la cinematografia, etc. És considerat com un dels drets humans fonamentals en la Declaració Universal dels Drets Humans.

Els llibres com a rica font de saviesa

Els llibres són font inesgotable de saviesa, que ajuden l’home a transformar el seu món interior i exterior. Els llibres són eines per a l’obertura cap a nous coneixements i valuosos recursos que ajuden en el desenvolupament de la creativitat i de les capacitats cognitives dels xiquets.

D’altra banda, una bona lectura, pot arribar a transformar-se en una excel·lent teràpia per a la nostra salut i és un mètode per a forjar la imaginació tant dels xiquets com els adults, a més de ser un instrument universal per a forjar valors entre els més joves.

Un bon llibre pot servir com una clau per a expandir la diversitat cultural entre els diferents pobles del món.

Els llibres més llegits en el món

A través de la història, molta ha sigut la literatura que ha marcat un abans i un després en tota la història universal dels éssers humans. En els cinc continents, grans escriptors de la talla d’Homer, Shakespeare o Miguel de Cervantes han deixat un gran llegat a la humanitat, no obstant això, ací farem esment a les obres més rellevants.

  • La Bíblia. Ha sigut el llibre més universal i venut a tot el món. La seua influència ha sigut inqüestionable i hui continua sent un dels més importants i influents en el planeta sencer.
  • La Iliada, d’Homer. Considerada una de les grans obres literàries de tots els temps, on es mescla tota la història cultural i social de l’antiga Grècia, amb personatges mitològics embolicats en una fascinant història d’amor.
  • Obres completes, de Williams Shakespeare. Tota la seua obra literària és universal. Traduïda a quasi tots els idiomes i representades en els millors escenaris i teatres de tot el món.
  • El Quixot de la Manxa, de Miguel de Cervantes. Aquesta magistral obra de la literatura espanyola ha sigut traduïda a molts idiomes. Plena d’una gran genialitat ha aconseguit captivar al públic lector de totes les edats.
  • Harry Poter, de J.K.Rowling. Aquest llibre ha sigut tota una revolució. Amb quasi 400 milions de còpies venudes, està entre els més buscats i acceptats per grans i xicotets.
  • El Diari d’Ana Frank. Un dels relats més commovedors i alliçonadors, comptat per una xiqueta durant l’extermini nazi. Ha sigut traduït a molts idiomes al voltant del món.
  • Cent Anys de Soledad, de Gabriel García Márquez. Va guanyar el Premi Nobel de Literatura. Ha sigut considerada una vertadera obra mestra de la literatura hispanoamericana i universal.
  • La Bíblia, el llibre més important de la història. Considerat el llibre universal de tota la cristiandat. Traduït a 438 llengües i imprés almenys uns 6.000 milions de vegades. Un important manuscrit que parla de l’origen de la humanitat i tota la seua creació, així com tots els ensenyaments del cristianisme a través de l’evangeli. Ha sigut el llibre més venut i llegit de tots els temps, també ocupa el primer lloc en còpies reproduïdes, això sense comptar el gran nombre d’exemplars que han sigut donats i regalats.

Com celebrar el Dia Mundial del Llibre?

Per a celebrar el Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor, aquest 23 d’abril, es realitzaran, en els diferents països del globus, una sèrie d’activitats que atrauran l’atenció de persones dedicades al món de les arts i les lletres, així com fanàtics de la lectura.

Si vols formar part d’aquest important esdeveniment, et convidem a fomentar de manera individual o col·lectiva la cultura i l’hàbit de la lectura.

També pots regalar un llibre a un ser estimat o simplement utilitza diferents xarxes socials perquè compartisques la teua opinió o experiència sobre aquest interessant tema a través de l’etiqueta #*DíaMundialdelLibro.

WhatsApp Portal de Xàtiva