Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

El 22 d’abril se celebra el Dia Internacional de la Mare Terra, una efemèride oficial proclamada per les Nacions Unides en 2009.

Encara que hem de dir que aquesta data se celebra des de l’any 1970 amb l’objectiu de conscienciar a la humanitat sobre els problemes generats per la superpoblació, la contaminació, la conservació de la biodiversitat i altres preocupacions ambientals.

Origen del Dia de la Terra

Realment, el primer antecedent del Dia de la Terra es retrotrau a 1968 quan el Servei de Salut Pública dels EUA va organitzar el Simposi d’Ecologia Humana perquè estudiants de diversos llocs escoltaren científics parlar sobre els efectes de la deterioració ambiental en la salut humana.

Dos anys després en 1970, el senador i activista ambiental Gaylord Nelson proposa la creació d’una agència ambiental i es realitza una manifestació massiva a la qual acudeixen més de dues mil universitats, desenes de milers d’escoles públiques i centenars de comunitats.

Aquesta pressió social dona els seus resultats i el govern dels Estats Units va crear l’Agència de Protecció Ambiental i una sèrie de lleis destinades a la protecció del medi ambient.

En 1972 es va celebrar la primera conferència internacional sobre el medi ambient. La Cumbre de la Tierra d’Estocolm, l’objectiu de la qual va ser sensibilitzar als líders mundials sobre la magnitud dels problemes ambientals.

Actuacions importants al llarg de la història

Al llarg de la història d’aquest Dia Internacional de la Mare Terra, s’han dut a terme actuacions molt importants a nivell mundial, algunes de les quals mereixen ser esmentades. En concret, en el 20 Aniversari de la celebració en 1990:

  • A Àsia, alpinistes xinesos, soviètics i estatunidencs van formar un equip per a recol·lectar fem deixat en la Muntanya Everest per anteriors expedicions, reunint més de dues tones.
  • A França, els participants van formar una cadena humana al llarg del Riu Loira, aconseguint uns 800 km de longitud, amb el propòsit d’honrar un dels últims rius nets d’Europa.
  • Unes cinc mil persones a Itàlia van bloquejar carreteres, com a protesta per la contaminació produïda pels automòbils.
  • A Haití es va declarar oficialment al Dia de la Terra com un festiu nacional.
  • Al voltant de 10.000 estudiants van participar en una campanya de neteja a Jordània.
  • Prop de 35.000 ambientalistes japonesos es van reunir a l’Illa dels Somnis, (una illa artificial, situada en la Badia de Tòquio, construïda amb fem) amb el propòsit d’establir un centre de reciclatge temporal.

Campions de la Terra

Des de l’any 2005, l’ONU ha posat en marxa l’anomenat premie «Campions de la Terra», a través del qual es reconeix la labor de persones o grups que treballen pel medi ambient, que inspiren a uns altres i que defensen un futur millor per al nostre planeta. Es tracta del màxim guardó mediambiental del món.

Qualsevol persona o grup pot optar a aquest premi. Fins i tot pots participar nominant a algú que cregues que ho mereix. Pots tindre més informació sobre les passades edicions, guanyadors, novetats i tot el referent a aquest premi en la pàgina web de Campions de la Terra.

Restaurar la nostra Terra per a millorar la salut humana

La pandèmia de coronavirus ens ha demostrat sense cap dubte que la salut de l’espècie humana està íntimament relacionada amb la salut del planeta.

El maltractament dels humans a la Terra, la pèrdua de biodiversitat, la desforestació, la producció agrícola i ramadera intensiva, són factors que poden augmentar la transmissió de malalties infeccioses d’animals a humans.

D’acord amb el PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient), cada quatre mesos sorgeix una nova malaltia infecciosa en els humans. I d’elles, el 75% prové dels animals. D’ací la relació tan estreta entre salut humana, animal i ambiental.

Com celebrar el Dia de la Mare Terra?

A més de participar nominant a algú com a «campió de la Terra» pots donar exemple cuidant el trosset de terra que et toca a prop, formant un grup de repoblació, netejant un bosc o una platja, o simplement educant als més xicotets perquè aprenguen a cuidar i respectar la naturalesa.

Faces el que faces, no oblides compartir-ho en xarxes socials amb les etiquetes #*DiaInternacionaldelaMadreTierra#*DiadelaTierra.

WhatsApp Portal de Xàtiva