En el Dia de la Terra és necessari parar-se a reflexionar sobre la situació d’emergència ecològica. Una crisi climàtica a la qual cal fer front situant en el centre les indicacions de la ciència i la protecció als col·lectius més vulnerables. Per això, Fridays for Future, al costat de les organitzacions que formen part d’Aliança pel Clima i 2020 Rebel·lió pel Clima, realitzaran durant els pròxims dies 22 i 24 d’abril diverses mobilitzacions virtuals amb l’objectiu de traslladar la necessitat que aquesta crisi no supose un intent de prolongar un model de producció i consum que genera la degradació social i ambiental actual, així com alertar que qualsevol eixida viable ha de passar per la transformació completa del sistema sota criteris de justícia climàtica.
Aquesta eixida ha de basar-se en les persones, en les seues possibilitats i en les seues necessitats, així com en la protecció dels recursos naturals. Una idea resumida en una frase: «Eixim de l’aturada i transformem l’activitat d’una manera climàtica i socialment just«.
A penes queda temps per a actuar
En paraules del mateix Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient: «Retardar l’acció només retarda l’inevitable. Postergar les mesures necessàries augmentarà el cost de construir defenses costaneres, protegir la seguretat alimentària i adaptar la infraestructura«. El programa afig que «els governs no poden donar-se el luxe d’esperar. Les persones i les famílies no poden donar-se el luxe d’esperar. Les economies han de prendre el camí de la descarbonització ara«.
La ciència és clara
El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) manifestava en 2018 que «perquè les trajectòries limiten el calfament global a 1,5 °C […] necessitarien transicions ràpides i de gran abast en els sistemes energètic, terrestre, urbà i d’infraestructures (inclosos el transport i els edificis), i industrial«. Una transformació que requereix la posada en marxa d’una sèrie de mesures urgents de caràcter ambiental i social. Entre elles, el canvi en el model agroalimentari apostant per dietes més sanes, amb menys productes animals, amb més fruites, verdures i llegums, basades en menys productes refinats i industrials i més aliments integrals, de producció ecològica, de proximitat i de temporada obtinguts per models agroecològics i agrosilvopastorals i lliures de contaminants químics. Moltes d’elles estan recollides en el manifest publicat el passat 15 d’abril que, en menys d’una setmana, compta amb el suport explícit de més de 220 col·lectius.
En aquest Dia per la Terra és ineludible reconéixer la situació d’emergència climàtica. El temps de les pròrrogues va passar. El temps d’actuar és immediat.
Què? Accions globals pel clima.
Quan?
El dimecres 22 d’abril es llançarà una acció en xarxes socials sota l’etiqueta #PorUnaTierraSaludable que assenyalarà a aquelles empreses responsables de la crisi climàtica i social, perquè les seues actuacions no sols incrementen la dependència dels combustibles fòssils sinó que, en moltes ocasions, originen l’exclusió de centenars de persones, com ocorre amb la pobresa energètica.
El divendres 24 d’abril, durant el matí, es difondrà una campanya de vídeos en suport a les mesures inexcusables per a impulsar la justícia climàtica en el retorn a una nova normalitat després de la crisi del COVID–19.
Durant la nit del 24 d’abril, a partir de les 22.00 hores, tindrà lloc una manifestació d’ombres en moltes llars de tot el territori que serà publicada i difosa també a través de les xarxes socials.
Qui? Fridays for Future–Joventut pel Clima, Aliança pel Clima i2020 Rebel·lió pel Clima