Xiquets i xiquetes procedents dels camps de refugiats de Tindouf arriben a la Vall d’Albaida

picture-4Un any més, l’Associació d’Amics i Amigues del Poble Saharià de la Vall d’Albaida porta a terme el programa “Vacances en pau” a la nostra comarca. 20 xiquets i xiquetes procedents dels camps de refugiats de Tindouf han arribat aquest matí cap a les 11:00h a la Vall d’Albaida. Aquests xiquets i xiquetes passaran l’estiu en règim d’acollida amb famílies d’Ontinyent, Agullent, Albaida, Castelló de Rugat, La Pobla del Duc, Bocairent i Fontanars dels Alforins.
Les famílies acollidores compten amb l’ajuda de tres monitores i un monitor que tenen la funció d’orientar i ajudar en tasques de traducció quan existeix alguna dificultat en la comunicació entre les famílies i els nouvinguts .
L’arribada dels xiquets i xiquetes ve seguida d’un munt d’activitats, com ara, la Trobada de xiquets i xiquetes Sahrauís del País Valencià (18 de juliol a Foios); la Recepció Oficial a l’Ajuntament d’Ontinyent; i el Sopar de Benvinguda (24 de juliol), en el qual se celebra una rifa i s’atorga el Premi a la Solidaritat. Enguany, l’Associació també col·labora en una exposició de fotografia i la projecció d’un documental al Casal Jaume I de la Vall d’Albaida, dues activitats que fan una mirada al Sàhara des de la persperctiva de gènere.
Però un dels punt claus d’aquest programa és l’atenció sanitaria que reben en les revisions mèdiques que es realitzen a cada xiquet i xiqueta.
Des de l’Associació volem recordar les condicions de vida en les quals estan forçats a viure aquests xiquets i les seues famílies d’orígen des de l’any 1975. Les altes temperatures, les carències alimentàries, sanitàries i educatives que han de soportar són algunes de les conseqüències d’aquest llarg exili.
Des de l’Associació d’Amics i Amigues del Poble Saharià de la Vall d’Albaida es treballa constantment per la independència i llibertat del Sàhara Occidental.