Xerrada i projecció del vídeo ‘El genocidi franquista a València’

El Casal Jaume I de la Vall d’Albaida acull el pròxim divendres 12 de març una xerrada i la projecció del vídeo ‘El gnocidi franquista a València. Les fosses silenciades del cementiri’.

L’acte tindrà lloc a partir de les 20 hores al local de la agrupació, al Parc Mestre Ferrero d’Ontinyent.

El documental conforma un mosaic d’històries de l’Espanya de postguerra, moltes de les quals han romàs enterrades durant molts anys per la por a represàlies encara en temps de democràcia. Familiars de desapareguts, testimonis presencials dels esdeveniments succeïts a València durant la repressió i persones implicades en la investigació, donen una visió del terror viscut a València durant la repressió franquista.

Presentarà el documental Empar Salvador Villanova, presidenta de Fòrum per la Memòria del País Valencià. Empar naix a Sogorb (Castelló), en 1.947 en plena repressió franquista, part d’una família republicana. El conèixer de primera ma la repressió i el seu sentit de justícia la van dur a investigar els crims franquistes. Ha presentat aquest documental a diverses ciutats del País Valencià i Espanya, i internacionalment a França (Secció oficial del X1V Festival de Cinema Espanyol de Toulouse, MidiPyrenees), Alemanya i Jordània. A la passada tardor el va projectar a diversos països sud-americans.

forum-per-la-memoria1

SOBRE EL DOCUMENTAL
El 30 de març de 1939 les tropes franquistes entren a la ciutat de València. Aquesta és la última ciutat en caure, i els revoltats emprenen la revenja contra el poble valencià i contra tots els que s’havien refugiat en la guerra ací. Milers de persones son empresonades i les execucions en massa comencen. És el principi de la dictadura feixista del General Franco.

Primer, a la dictadura, no és podia parlar d’aquelles barbaritats; amb la democràcia, es va intentar que allò s’oblidara amb la falsa excusa de la concòrdia. Des de sempre, havíem sentit parlar de tortures, execucions, violacions,…en fi, tot un mon d’aberracions comeses pel feixisme espanyol amb l’excusa de “netejar Espanya”. Tot allò es podia i es devia oblidar, però? On estaves les víctimes de les execucions?

Després de molt de buscar, als anys 2005 i 2006 es varen descobrir 6 immenses fosses comunes al Cementiri General de València. Després de moltes investigacions es van documentar 23.600 persones soterrades. Per fi, la veritat comença a eixir.
El documental que projectarem aquest divendres 12 de març descobreix la trista realitat de les fosses comunes del cementiri general de València, a través de records dels familiars dels represaliats.