Xàtiva recupera el «Ball de Torrent»

El propers dies 24 i 25 de febrer es farà al Gran Teatre de Xàtiva el «Ball de Torrent – Sense desordres ni aldarulls», organitzat per Capella d’Art Músic, l’Escola de Danses i Teatre de la Lluna.

El Ball de Torrent es una de les tradicions festives que la ciutat de Xàtiva ha anat perdent. Es tracta d’un conjunt de danses i escèniques còmiques amb les quals es satiritzaven personatges o fets succeïts recentment a la població. Això dia que l’únic que es mantinguera foren els balls i la música, puix que els textos i les situacions anaven adaptant-se o improvisant-se, d’acord amb les circumstàncies.

El «Ball de Torrent» es definit per alguns estudiosos com «Pantomima coreogràfica popular valenciana». El «Ball de Torrent» té una part principal els balls que es van succeint en el desenvolupament de l’acció dramàtica. Enfonsa els seus arrels en aquell teatre que es representava a les places, i també amb la Commedia dell’Arte.

Posar en escena el «Ball de Torrent» es cabussar-se en la vena més oculta de la manifestació tradicional valenciana, pròpia del cicle carnestolenc, fins retrobar allò que s’amaga davall la disfressa i el despropòsit: la subversió de l’ordre estable.

La representació serà a les 20,30h. ambdós dies, i la venda d’entrades anticipades es faran a la casa de la Joventut a un preu de 10€. Tot allò recaptat serà a benefici de la Comunitat de Dominiques de la Consolació i de l’Associació de lluita contra el Càncer de Xàtiva.

Un comentario sobre “Xàtiva recupera el «Ball de Torrent»”

  1. es para reirse un buen rato lastima que mucha gente no se halla dando cuenta de esta representancion siendo una cosa del pueblo y el ayuntamiento no haga
    ayudado a sus vecinos actores

Los comentarios están cerrados.