Xàtiva convoca el Premi Climent Mata de les Lletres Falleres

El museu de la ciutat de València va acollir ahir la presentació dels premis de les lletres Falleres 2016

La Junta Local Fallera de Xàtiva va presentar el Premi Climent Mata, que reconeixerà la maquetació i el disseny gràfic dels llibrets de falla.

El nou premi de les lletres falleres constarà de dues categories, una d’àmbit local i altra d’àmbit autonòmic. Ambdues tindran un premi econòmic de 300 euros que es dividirà en 150 per al dissenyador i 150 per a la comissió participant.

En la valoració es tindrà em compte la maquetació, les il·lustracions, la temàtica gràfica escollida, l’originalitat i l’enginy, a més de l’enquadernació i la presentació. Les bases del concurs afegeixen que, malgrat que no es valorarà la part literària, els continguts escrits dels dibuixos i il·lustracions hauran d’estar redactats en valencià.

El Premi Climent Mata, que convoca la Junta Local Fallera de Xàtiva, s’uneix d’aquesta manera a una sèrie de premis que venen atorgant-se des de fa uns anys als Premis de les lletres falleres, i que guardonen, entre altres, el millor poema satíric, el millor assaig sobre falles i cultura popular, la millor portada, la millor coherència en la temàtica al contingut del llibret o el millor text satíricfaller breu.

Un altra de les novetats ha estat la inclusió d’un premi al millor article sobre les falles i la candidatura de la UNESCO, promogut per la Junta Central de València, que donarà dos premis de 800 euros, un per a les falles de València i l’altre destinat a tota la Comunitat.

Xàtiva entra, d’aquesta manera, a formar part de la Federació de les Lletres Falleres creada recentment, i que inclou a localitats com Alzira, Sagunt o València, amb l’objectiu d’arribar a un major nombre de subvencions per a premiar la cultura i l’emprament del valencià als llibres de falla.