Xàtiva celebra els 100 anys d’escoltisme a la ciutat

Aquest diumenge hi haurà un dinar que obrirà la programació de les activitats

El proper diumenge tindrà lloc a uns salons de Xàtiva un dinar per celebrar els 100 anys d’escolitsme a la ciutat. L’escoltisme és un moviment educatiu per a joves que està present a 165 països, amb aproximadament 30 milions de membres arreu del món. Naix a Anglaterra a principis del segle XX com a una forma de combatre la delinqüència, buscant el desenvolupament físic, espiritual i mental dels joves per tal que puguen constituir-se com a “bons ciutadans”.

Aquest moviment fou fundat per Baden-Powell el 1908, que en aquell moment era coronel de l’exèrcit britànic i, posteriorment, com a reconeixement del seu treball, va passar a ser Lord Baden-Powell i Gilwell.

El Moviment Scout posa èmfasi en les activitats lúdiques amb objectius educatius, en les activitats a l’aire lliure i en el servei comunitari, aquests últims amb l’objectiu de formar el caràcter i ensenyar de forma pràctica valors humans.

Els inicis oficials de l’escoltisme en Espanya es situen al 1912 amb l’aprovació dels estatuts de l’Associació d’Exploradors d’Espanya. Promotors d’aquesta iniciativa són el capità de cavalleria Teodoro Iradier i l’escriptor Arturo Cuyás. Les primeres tropes d’exploradors d’Espanya es constituïren a Vitoria i Barcelona.

Després de la Guerra Civil, i de la suspensió d’activitats de l’escoltisme des de 1940, es posa en marxa un procés de reimplantació del Moviment que es realitza de manera desigual i descoordinada.

L’escoltisme a Xàtiva es pot considerar com una de les plataformes de sociabilitat juvenil amb major arrelament en la societat valenciana. Ja al 1912 s’inicia la seua implantació en la ciutat de València. Poc desprès arriba també a altres llocs com Tavernes de la Valldigna, Cullera, Alzira…

L’arribada de l’Escoltisme a la capital de La Costera està datada al 1914, sols 6 anys després de la seua fundació. Aquesta data es troba en un document enviat al president local dels Exploradors d’Espanya, des de l’alcaldia de Xàtiva. En aquest document s’informa a l’associació de la recepció de l’acta de constitució del comitè local i de dos còpies dels seus estatuts i se’ls felicita per la iniciativa. També, durant més de 20 anys va funcionar un grup de “Guies”, que fou la branca femenina de l’escoltisme.

Des de l’organització remarquen que “amb aquesta data, 9 de febrer de 1914, i amb més de 4.000 joves que han passat pels grups des de 1965, amb la força que ens donen els més de 300 xiquets i joves, més les seues famílies i amics que en aquestos moments formen la família scout de Xàtiva, iniciem els preparatius per a la commemoració d’aquest centenari de l’escoltisme a la nostra ciutat”.

La capital de La Costera té en aquestos moments dos grups scouts, el Jamboreee i el Cohinoor que, junt amb antics scouts, s’estan organitzant per a la preparació dels actes que conformaran durant l’any 2014 la programació dels “100 anys d’Escoltisme a Xàtiva”.

El primer acte preparatori serà aquest dinar. Es presentarà l’esborrany de les activitats programades; tanmateix, es recolliran noves propostes. “Esperem que a poc a poc es puguen anar sumant a aquest esdeveniment que es celebrarà durant tot l’any 2014 tota persona que ha passat per la nostra associació”. El preu per al dinar és de 25 euros per als adults i 10 euros per als xiquets. Les inscripcions es poden efectuar en el Facebook “Scouts de Xàtiva”.