Casimir Romero, Consol Rico i el col·lectiu cultural El Ganxo han sigut els guardonats
El Casal Jaume I de la Vall d’Albaida-ACPV ha fet públics els noms de les persones guardonades amb els Premis Joan Baptista Basset. Ara fa deu anys que aquests premis «van cobrar vida per tal de respondre a una realitat social i cultural que ens empentava a reconèixer la tasca de moltes persones i entitats de la comarca que treballaven per causes ben diverses vinculades sempre a la recuperació, promoció, difusió i defensa de les nostres senyes d’identitat com a valencians a la comarca i al País», afirmen des del Casal Jaume I.
En aquesta desena edició, les persones i l’entitat guardonades amb els IX Premis Joan Baptista Basset són:
CASIMIR ROMERO GARCIA: Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria en defensa del patrimoni cultural
CONSOL RICO GALDÓN: Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria artística musical
COL·LECTIU CULTURAL EL GANXO: Premi Joan Baptista Basset a l’entitat compromesa amb la llengua i la cultura
Casimir Romero ha sigut i és un gran divulgador de la cultura i el patrimoni de la comarca, sobretot des de la vessant gastronòmica. La seua participació en diversos mitjans de comunicació, publicacions i conferències ha aportat un gran coneixement culinari i gastronòmic. La seua recent tasca de recuperació dels riuraus i l’escaldà de la pansa són un exemple de les seues múltiples aportacions. Com a mestre i persona sempre ha estat del costat de la llengua i l’escola pública.
Consol Rico destaca per la seua participació en diversos moviments musicals, com ara Menestrils o el Cant de la Sibil·la. Ha estat immersa en treballs de recuperació del patrimoni musical valencià i ha participat en diverses investigacions musicològiques. També és notable la seua aportació a la participació de la dona en el món fester moro cristià.
El Col·lectiu Cultural El Ganxo porta 18 anys treballant pel moviment cultural a Benigànim. Han organitzat diverses activitats de renom comarcal, com ara el GanxoRock i la Nit Estellés. També organitzen presentacions de llibres, concerts i activitats de difusió de la cultura en la nostra llengua.
Aquests premis s’entregaran a la gala-sopar que tindrà lloc el proper divendres 15 de novembre al Restaurant Javi a El Palomar. Casimir Romero participarà en l’elaboració del menú i Ahmed Touzane, músic d’origen marroquí, ambientarà la vetllada amb el seu recital de poemes i música àrab, entre els quals podem trobar cantarelles que són ben populars en la nostra llengua.
Distinció Empar Granell
En aquest esdeveniment també tindrà lloc l’entrega de la Distinció Empar Granell 2013, que enguany ha estat atorgada al CEIP VERGE DEL REMEI, de Castelló de Rugat. Aquesta escola va acollir l’arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei En Jaume I el passat 8 d’octubre. El centre va preparar diverses activitats per la diada del 9 d’Octubre entre les quals s’hi trobava el Correllengua.
Aquesta distinció va nàixer amb una doble finalitat. D’una banda recordar anys rere any la persona d’Empar Granell i Tormos, mestra d’infantil la qual va dedicar el seu esforç a la defensa de l’ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en Defensa de la Llengua i la Cultura. D’altra banda, la Distinció Empar Granell vol reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la data del 9 d’Octubre i el correllengua de cada edició, fent-lo possible en la seua dimensió més reivindicativa i festiva. La Distinció pretén premiar la dedicació, la implicació, l’originalitat, el treball al voltant dels objectius del correllengua, el recolzament per a la viabilitat de l’arribada de la flama, l’ajuda per a la difusió de l’activitat i la participació activa.