La iniciativa oferirà visites guiades escolars a les dates que envolten la festa del 9 d’octubre
Ensenyar com era l’Ontinyent del segle XIII, crear un joc d’interpretació a partir d’elements propis com el barri de La Vila, i proporcionar als docents una eina per a ensenyar la història del 9 d’Octubre i de la ciutat, són alguns dels objectius d’un nou projecte que va a organitzar a la ciutat l’empresa local Voraserra amb la col.laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent, i que era presentat aquest matí al Palau de La Vila amb la presència dels regidors de Turisme i Educació, Joan Sanchis i Pepe Pla.
A l’acte, que contava amb l’assistència de representants dels equips directius dels diferents col.legis locals, el regidor de Turisme, Joan Sanchis, explicava que és un projecte de turisme educatiu i cultural, “que potència l’estima i la recuperació de l’ús del nostre patrimoni, a més d’una demostració del que poden fer els nostres emprenedors. Iniciatives com aquesta han de ser potenciades, facilitades i afavorides des de l’Ajuntament per a que puguen eixir avant”.
Es tracta d’una visita guiada per l’Ontinyent que està a punt de rebre a Jaume I orientada en un principi a col·legis, però que pot desenvolupar-se per a qualsevol tipus de col·lectiu. El gerent de Voraserra, Alfred Montés, exposava que “hem presentat la idea a l’equip de govern de l’Ajuntament d’Ontinyent el qual l’ha rebuda gustosament i ens ha oferit totes les facilitats possibles, que ens permeten fer una oferta especial per als col·legis d’Ontinyent de reducció del preu per xiquet del 50%”.
Les visites, que es faran en la primera quinzena d’octubre “però de manera especialment enfocada a la celebració del 9 d’octubre”, segons Montés. Durant la visita els escolars, dividits per grups, rebran explicacions de la història d’Ontinyent a mesura que visiten determinats llocs com la Llotja del Mostassaf, el carrer Callarís, o el Llavador. La vessant didàctica vindrà de la ma de personatges com Hafsa el Mumin, descendent d’un dels soldats del Cid que contarà algunes coses sobre el concepte de Mossàrabia i com va ser l’estada del Cid a Ontinyent, el fantasma del fill de Llop de Vaello que parlarà sobre el repartiment, o els cognoms Ontinyentins o un llaurador morisc que parlarà d’etimologia, l’oritge d’algunes paraules com Llombo o Almaig.
“Posem una teatralització controlant les eixides del barri de la Vila, la qual cosa juntament amb la controlant l’accés rodat ens permet tindre la Vila acotada i sempre controlada”, explica Alfred Montés, qui afegeix que a banda hi ha previstes “un parell de sorpreses molt divertides, però inclús eixes tenen una justificació educativa”.
“L’Ajuntament ha d’estar del costat dels emprenedors”, coincidia en apuntar el regidor d’Educació, Pepe Pla, qui assenyalava que encara que el projecte estava ideat per al turisme, “iniciar-ho amb escolars servirà com a prova per als impulsors de la idea, al mateix temps que permet als col.legis oferir una activitat educativa molt interessant al seu alumnat”. Pla destacava que “pensem que és educatiu, i que és una bonica manera de que els nostres xiquets i xiquetes puguen saber més de la història d’Ontinyent, i el barri medieval es un lloc ideal per a açò”.