El Saló d’Actes de la Societat de Festers va acollir la darrera de les activitats del cicle de conferències programades per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida per recordar el 400 aniversari de l’expulsió dels moriscos, tal i com va recordar Ximo Urenya en presentar l’acte.
En aquesta ocasió ha estat una taula redona al voltant de “La Vall d’Albaida i l’expulsió dels moriscos†amb la participació dels historiadors Alfred Bernabeu, Ignasi Gironés, Luz Ortiz, Abel Soler i Santiago La Parra.
Ha resultat un interessant col•loqui-debat, on, a partir de les exposicions de les persones que constituïen la mesa, s’ha analitzat quina era la realitat d’aquest col•lectiu dins l’estructura econòmica i social espanyola del segle XVII, manifestant la idea generalitzada de que els moriscos pagaren els plats trencats d’una polÃtica nefasta del govern d’una monarquia dèbil – que qualifiquen de corrupte- dins d’un moment de polÃtica internacional i econòmic especialment greu, i com aquell decret de Felip III determinant l’expulsió d’Espanya de la població morisca va incidir, en aquell moment, de manera significativa, en l’estructura demogrà fica, social i econòmica de l’antic Regne de València i del nostre territori més immediat: la Vall d’Albaida.
La Societat de Festers del SantÃssim Crist de l’Agonia ja havia inclòs aquesta efemèride dins la seua programació cultural i festera, organitzant una conferència -“Ontinyent i els moriscosâ€- el passat mes de maig. En aquella ocasió la dissertació va estar a cà rrec del cronista oficial de la ciutat d’Ontinyent i doctor en Història Moderna, Alfred Bernabeu Sanchis. Posteriorment, aquell fet històric de l’expulsió dels moriscos va ser l’eix vertebrador de la composició musical i la coreografia realitzada expressament per a l’acte del Pregó de Festes de 2009