S’inicia ‘Torrella Oberta’, un cicle ecologista

Torrella Oberta

El passat divendres 12 es va celebrar el primer debat del 1er cicle «Torrella Oberta», titolat «El medi ambient, l’ecologia i el poder: les noves relacions entre societat i estat al voltant de la natura». L’objectiu d’aquest acte era donar a conèixer als col·lectius ecologistes de la zona i divulgar la seua tasca i opinions.

Al debat van participar junt a Paco Moreno, alcalde de Torrella, membres de quatre col·lectius que destaquen a la zona per la seua tasca en defensa de la natura des de diferents perspectives: Acció Ecologista – Agró de la Costera, ACDEMA (Canals), ADENE (Enguera) i Montesa Territori Viu (Montesa).

El debat es va organitzar al voltant de cinc punts per tal de fer-ho més àgil i es va completar amb vàries rondes de preguntes i respostes entre els participants a la taula i el públic que havia assistit. Els cinc punts van ser els següents.

1. Quina és la vostra entitat? Quins són els vostres principals objectius? Quines són les vostres activitats principals?
2. Les administracions, estatal i autonòmica, han sabut adaptar la legislació i recomanacions europees?
3. Que penseu del principi europeu de «Qui contamina paga»? Cregueu que s’està aplicant de forma correcta?
4. Penseu que problemes com el Macroabocador de Llanera o l’ATC a Zarra són fruit de la poca consciència política sobre el problema dels residus?
5. Cap on deurien de marxar les polítiques ambientals? En la vostra opinió caldria invertir més en educació ambiental i menys en projectes faraònics?

Una comissió tècnica està elaborant les conclusions del debat que seran remitides als medis de comunicació els propers dies, tot i que ja s’han avançat alguns punts com la necessitat de que la societat canvie i faça canviar als polítics cap a una postura de defensa de la natura o que cal incentivar les bones pràctiques ambientals i impedir que alguns puguen contaminar a canvi de pagaments. Al final del debat es va arribar a l’acord de celebrar altra trobada per tal de seguir intercanviant informació entre els participants i el públic assistent.

Fotografía: Mari Carmen Caballero Rioja.