Sindicats, partits i associacions presenten a la Vall d’Albaida la Iniciativa Legislativa Popular per una Televisió Sense Fronteres

img_3342

Sindicats, partits i associacions han presentat a la Vall d’Albaida, al Casal Jaume I, amb seu a Ontinyent, la campanya per una Televisió Sense Fronteres, per TV3 al País Valencià.

Els assistents a aquesta presentació han estat M.Àngels Colmenero, membre de CCOO – comarques centrals; Josep Andrés, president de Intersindical Valenciana a la Vall d’Albaida; Empar Company i Manolo Cuesta, membres del PSPV-Ontinyent; Julià Engo, secretari del BLOC a la Vall d’Albaida; Josep A. Francés, secretari general del BLOC d’Ontinyent; Paula Garcia, secretària general de EUPV – Vall d’Albaida; Evarist Beneyto, membre d’ IPV de la Vall d’Albaida; Pere Vidal, membre de ERPV d’Ontiyent; i Gonzalo Pardo, president de Joves Socialistes d’Ontinyent.

També han assistit representants de les associacions comarcals adherides a la campanya, les quals són pel moment: Consell Local de la Joventut d’Ontinyent, Centre Excursionista d’Ontinyent, Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albiada, Cine Club Utiye, Istitut d’Estudis de la Vall d’Albaida, Penya Barcelonista d’Ontinyent, Penya Barcelonista de Montaverner, Gegants i Cabets d’Ontinyent, Col·lectiu dones malva, Associació de veïns del Llombo, El Ball dels Locos i el claustre del CEIP Martínez Valls.

Han assistit a la presentació i han recolzat la campanya a títol individual Belén Esteve, alcaldessa de Montaverner i Joan Olivares, professor i escriptor.
L’objectiu d’aquesta presentació ha estat explicar la Iniciativa de llei proposada a les Corts espanyoles, per a que les emissions de TV3 es puguen rebre al País Valencià.
La iniciativa ja compta amb les adhesions d’alguns Ajuntaments de la Vall d’Albaida com El Palomar, Quatretonda, Atzeneta d’Albaida i Bocairent. Altres ja han manifestat la seua intenció de recolzar aquesta iniciativa i en breu ho posaran en marxa als seus ajuntaments.
Els responsables d’Acció Cultural del País Valencià de la Vall d’Albaida han destacat:

1.- Que el projecte de llei que es presenta no només pretén resoldre l’intent de tancament de TV3 al País Valencià, sinó que també vol aconseguir el reconeixement dels espais de comunicació català, basc i gallec.
Amb l’aprovació del projecte de llei s’aconseguiria un gran repte, ja que seria la primera llei que reconeixeria la unitat de la llengua. L’actual Estatut d’autonomia no reconeix el nom de la llengua catalana, malgrat que són moltes les sentències que s’han dictaminat a favor de la unitat. Per tant, amb l’aprovació de la llei s’aconseguiria el ple reconeixement legal del català com a llengua d’estat i implicaria el primer pas per aconseguir el seu reconeixement a Europa.
2.- La important base legal amb que compta el projecte, tal com es detalla en el preàmbul del projecte de llei. El projecte de llei proposa desenvolupar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que fou aprovada l’any 1992 pel govern de Felipe González i ratificada per unanimitat durant el govern d’Aznar. A l’article 11.2 d’aquesta carta es diu: “Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua. Es comprometen, a més, a garantir que no sigui imposada a la premsa cap restricció a la llibertat d’expressió i a la lliure circulació de la informació en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària”.
3.- La col·laboració entre els territoris implicats (País Valencià, Catalunya, Illes Balears, País Basc i Galícia), tal com es farà explícit durant la campanya.
4.- L’ample suport recollit per part dels àmbits sindical, polític i associatiu, com expressa la presència dels assistents a la roda de premsa. Aquest suport no es limita a una simple adhesió formal, sinó que cada organització ha fet seua la campanya i s’ha compromès a impulsar la recollida de signatures dins del seu àmbit d’influència.
La campanya es concreta en la recollida d’un mínim de 500.000 signatures en el conjunt de l’Estat espanyol durant un període que arriba fins el 24 de març de 2010, i que ha començat ara mateix. Els membres d’ACPV han convidat a tothom a unir-se a aquesta campanya des de diferents àmbits, així com a signar per TV3 al País Valencià.
La presentació ha acabat al Parc Mestre Ferrero d’Ontinyent on mig miler de persones han gaudit d’un concert de Pep Gimeno “Botifarra”, qui ha animat el públic assistent a signar per una Televisió sense Fronteres. Molts han sigut els que ja han començat a signar i han mostrat el seu interès en col·laborar en la recollida de signatures.

Casal Jaume I Vall d’Albaida