Sense companyerisme ni corporativisme a la construcció

SALVA CALVO

Aquitecte Técnic Col-legiat e Enginyer de l’Edificació.

Estem davant d’un pensament que em circula pel cap durant molt de temps, i tinc moltes ganes de fer arribar aquest als meus lectors.

Aleshores, quin pensament és aquest? Doncs, el títol ens orienta pel camí sobre les paraules que vull fer-vos arribar. Des de fa temps, sobretot des de que aquesta maleïda crisi s’ha aguditzat, més o menys en 2009 puc observar una falta de companyerisme al nostre benvolgut sector de treball, sent aquest per descomptat la construcció.

Més que una critica als agents que formen part de l’edificació com Arquitectes, Arquitectes Tècnics, Promotors, Constructors, Subcontractes,… jo ho considere com un toc d’atenció per a tots, jo inclòs perquè per mi aquest no és el camí.

Per millorar la comprensió d’aquest tema, que és per mi aquesta falta de companyerisme? Doncs molt senzill, la falta de respecte al company que intenta com altre igual, fer la feina de la millor manera possible aplicant la bona pràctica constructiva.

Aleshores, com desenvoluparíem aquesta falta de companyerisme. Per donar una idea clara, anem a especificar alguns punts, que de segur seran molt comuns per molts de vosaltres.

  • No valorar el treball del company i inclús, posar en dubte les decisions, així com el treball d’un altre professional del teu ram del sector.
  • Intentar posar en dubte el treball d’un company davant del seu client, per una senzilla raó, no donar-te eixe treball.
  • Treballar a preus forà de mercat, on NO es pot oferir un bon producte al client.
  • Professionals treballant sense estar donats d’alta, pel que tenen menys costos i poden fer treballs d’una manera més econòmica.

Aquests sols son uns pocs punts, respecte aquesta falta de corporativisme professional. I tinc que dir, que estem davant d’un moment on la construcció està travessant possiblement l’època més complicada dels últims 30 anys, on es trobem en un sector endeutat i col·lapsat de professionals, degut a que veníem d’uns temps on hi havia molta feina i es crearen molts nous obrers, fontaners, electricistes, arquitectes, tècnics,… Açò fa que la mancança de diners provoque actituds d’anti-corporatives i d’anti-companyerisme.

Però tot el món deguem tenir clar que per poder eixir d’aquesta maleïda crisi, necessitem treballar tots junts, ajudar-nos entre tots i agafats de la mà per ser sols una veu i fer un sector més fort de cara al futur, i així a la pròxima crisi no es produïsca aquesta mancança de valors al nostre benvolgut sector.

Totes aquestes paraules venen de la enveja “sana” que tinc de veure a molts sectors i professionals, manifestar-se, fer pinya, ajudar al company,… inclús protegint-lo encara que les coses no les haja fet correctament.

En conclusió, crec que per poder eixir de la crisi deguem estar tots units i respectar-nos entre tots i d’aquesta manera podrem fer un sector més fort, productiu i segur per als nostres futurs clients. Perquè deguem tenir clar, que tirar pedres al company implica que els nostres futurs clients perden la confiança en el sector en general i per conseqüent, amb nosaltres. Espere de tot cor, no caiguen aquestes paraules en sac buit i entre tots tornem al sector al lloc on es mereix.