Rus s’oposa a debatre la moció de l’oposició per a la compra de Santa Clara

Rus: “Ni el vaig comprar, ni el compraré mentre siga alcalde”

El plenari de divendres ha estat escenari d’un nou enfrontament dialèctic a compte de la conservació del patrimoni de la ciutat. Segons afirmen els socialistes, l’alcalde Alfonso Rus “s’ha tancat en banda i no ha volgut ni sotmetre a debat la moció conjunta presentada pels grups de l’oposició”. Els partits progressistes de l’Ajuntament de Xàtiva havien unit forces per exigir l’adquisició del Reial Monestir de Santa Clara, sotmés a un procediment d’execució hipotecària.

L’actitud de l’alcalde “accentua la incertesa sobre el futur d’aquest bé d’interés cultural (BIC)”, afirmen des del PSPV. Roger Cerdà, Miquel Lorente i Cristina Suñer, portaveus del PSPV-PSOE, EUPV i Compromís respectivament, havien presentat una moció conjunta en què demanaven que el Consistori declare públicament la voluntat de què el convent passe a formar part del patrimoni de la ciutat. Tanmateix, el primer edil ha aturat prematurament la iniciativa, negant la possibilitat de debatre-la en el plenari.

Rus ha arribat a remarcar que “ni vaig comprar Santa Clara en aquell moment, ni la compraré mentre siga alcalde”. Com s’ha conegut aquesta setmana, el Banc de Santander pretén rescabalar un deute de 8’2 milions d’euros amb el procediment executiu sobre el monestir. L’edifici va ser venut a la constructora ORDISA en 2006. Rus, qui va deixar passar l’ocasió d’adquirir-lo per 2’4 milions d’euros, va anunciar la construcció d’un hotel de luxe en el convent, en 2009.

Finalment, aquest projecte no va arribar a materialitzar-se. Cal recordar que el monument es troba tancat des que les monges clarisses l’abandonaren en 2002, any en què també va ser declarat BIC. Aquesta circumstància, segons ha denunciat l’oposició, ha provocat que es disperse la major part dels objectes de valor i obres d’art que s’hi trobaven. Ara, la matriu del Grup ORDISA es troba en situació de concurs de creditors.

Tot sembla indicar que el banc voldrà desprendre’s de l’edifici per recuperar els diners. Per això, els grups de l’oposició han demanat que l’Ajuntament exercisca el dret de tempteig en tots els processos de venda de Santa Clara que es puguen produir, siga a través de subhasta pública o de venda directa. La intenció és aconseguir que el monestir acabe recalant en el patrimoni de Xàtiva.

Per això, la moció demanava que s’evite el traspàs de la propietat de Santa Clara a altres societats fora del Grup ORDISA. D’altra banda, PSPV-PSOE, EUPV i Compromís han instat al govern de Rus a que obligue els propietaris a reparar l’edifici perquè puga ser visitat pel públic. A més, els grups de l’oposició demanaven que es realitzara un estudi de les diverses vies de finançament per a l’operació de compra. L’objectiu d’aquesta mobilització és, segons la moció llegida al plenari, “que Xàtiva dispose d’un espai públic inigualable en el centre de la ciutat, un Monestir Reial amb huit segles d’història, un actiu del qual molt poques ciutats podem presumir en el nostre país. Només cal creure en el projecte i apostar de veritat per ell”.

Amb la iniciativa, els partits progressistes han volgut recordar a Rus que “hui gaudim d’un museu de Belles Arts magnífic, un atractiu extraordinari per a la ciutat. Altres persones anteriors a nosaltres es preocuparen de l’adquisició d’un edifici que, amb el temps, s’ha pogut transformar. Hui podem ser nosaltres els que posem la primera pedra d’un projecte que, amb els anys, gaudiran altres. És la diferència entre una visió curta i mesquina de la ciutat i una visió cap al futur”, manifesten.