Ramón Vila viu moments intensos al seu segon any com a regidor de Fira

Parlem amb Ramón Vila sobre la Fira de Xàtiva

Aquest és el segon any que Ramón Vila s’ocupa de la regidoria de Fira i Festes i s’ha marcat el repte d’ampliar la superfície de la Fira per tal que els visitants gaudisquen i els venedors estiguen satisfets. L’edil assegura estar vivint uns moments intensos i una experiència fantàstica.

Aquest és el segon any que es troba al càrrec de la regidoria de Fira, ¿com valora aquesta experiència?
L’any passat el 90% de la Fira ja estava programada quan jo vaig començar al càrrec, és a dir, es pot dir que aquest és el meu primer any a la regidoria. A partir de la passada edició festiva, vaig viure la setmana de Fira de manera més intensa, és una experiència fantàstica. Ha sigut una sensació revitalitzant, m’ha encantat, sobretot perquè mai imaginava que ocuparia aquesta regidoria.

¿Quan va començar a preparar la Fira?
Al mes de novembre aproximadament vam fer un anàlisi per valorar la Fira de l’any passat. Després em vaig centrar en la part econòmica, l’any passat el pressupost era de 802.000 i enguany em vaig marcar el repte de reduir-ho en uns 80.000 euros. Però van apareixent inconvenients, l’any passat estava el programa Encorp que donava feina a 15 persones, enguany no tenim eixe programa i l’Ajuntament ha tingut que contractar personal per fer eixa funció, i això ens ha suposat uns 10.000 euros de despesa. En aquesta Fira, la neteja no està adjudicada a cap empresa, i en este sentit, ens costarà també quasi 10.000 euros. Finalment, el Consistori ha invertit 750.000 euros per a la Fira.

¿El Consistori ha rebut l’ajuda econòmica d’alguna institució?
Sí, enguany no es farà la mostra de cassoles en Xàtiva, iniciativa que subvenciona la Diputació de València. La institució provincial invertirà eixos diners, en total 20.000 euros, en la Fira de Xàtiva.

¿Quins objectius s’ha marcat?
Que la Fira estiga viva, tinc moltes idees, s’ha d’analitzar la situació i vorer si eixes propostes són viables. Per exemple, volia posar les atraccions al carrer pintor Juan Francès Gandia però finalment no ens han deixat ubicar-les allí. Un altre repte és ampliar la superfície de la Fira, per això enguany també hi hauran paradetes des de la zona que va des del principi de l’Albereda fins la plaça la Bassa, on s’ubicava antigament la fira agrícola. I a més, les atraccions arribaran fins la font dels 25 dolls.

¿Quines novetats hi han preparades?
S’instal.laran noves atraccions, entre elles, una nòria gegant, espectacular, tota una sorpresa per als visitants. Els concursos de tir i arrossegament es faran finalment a la zona de la fira del bestiar, junt al pavelló de voleibol. A més, vaig a ser molt taxatiu en els top manta, tots els venedors que s’ubiquen a la Fira han d’estar reglamentats i en perfectes condicions.

¿Com definiria la Fira de Xàtiva?
La nostra és la Fira més antiga, es celebra des de l’any 1250 i això ens dona un prestigi important. És la millor i la més visitada. En moments puntuals s’han registrat 150.000 visitants, és sensacional. A més, l’únic circuit urbà de motos que hi ha a Espanya és el de Xàtiva.

¿Com valora els espectacles musicals?
És complicat portar sempre a cantants importants. He de destacar la gratuïtat de l’espectacle de la final de Sona la Dipu, nit en l’actuarà Fangoria i Mario Vaquerizo, l’entrada serà lliure per a tots els ciutadans. La nit del festival indie serà també molt destacada especialment entre la gent jove. I he de dir que les entrades per a Albano estan venent-se molt ràpidament, ha tingut molt bona resposta entre els veïns.

¿Què eliminaria de la Fira?
No vull els top manta que representen una competència deslleial, no m’agrada que els venedors amplien les seves parades cap al centre del carrer impedint el pas fluït dels visitats.

¿Què milloraria?
Em plantege trobar-li més metres quadrats a la Fira per tal d’ampliar la superfície. Vull atendre les demandes del sector comercial de la ciutat, per exemple, els comerciants del Mercat em demanen que es traslladen les actuacions teatrals a un altre lloc perquè, segons diuen, perjudiquen els seus negocis. D’aquesta forma, estic estudiant traslladar els espectacles teatrals a la plaça de la Seu per a l’any pròxim.

¿Què és el que més estima de la festa?
Especialment els actes esportius, la carrera de motos, l’Orysol, etc. Sempre he estat molt vinculat als esports, sóc directiu de l’Olímpic i estime tot el que està relacionat amb aquest àmbit. Però hi han aspectes que pensava que no m’impactarien massa i m’han agradat molt, com em va passar l’any passat amb el concert de Maldita Nerea, em va encantar.

¿Quin repte es marca per a la pròxima Fira?
Que la gent vinga de tots els racons d’Espanya i de la Comunitat. La Fira ha de ser patrimoni de tots, els xativins siguem molt acollidors, vull que la gent passege, gaudisca i conega aquest important esdeveniment.